Dodane przez rest - pt., 18/08/2023 - 12:30
mediaroom_id
Body

Gośćmi wydarzenia będą Roman Kaczmarczyk, burmistrz Lądka-Zdroju oraz Małgorzata Ciechomska, dyrektorka smart city w Orange Polska.

W trakcie dyskusji poruszymy kwestie najskuteczniejszych sposobów na oszczędzanie energii w samorządach ze szczególnym uwzględnieniem rozwiązań smart city. Jak zmniejszyć koszty oświetlenia miejskiego? Jakie rozwiązania smart city są dostępne dla gmin? Co operatorzy telekomunikacyjni mają do zaoferowania miastom w dobie szalejących cen energii?

Porozmawiamy też o tym, czy osiągnięcie pełnej niezależności energetycznej przez samorząd jest realne? Z perspektywy włodarza miasta o drodze Lądka-Zdroju do osiągnięcia tego celu opowie jego burmistrz Roman Kaczmarczyk. W zarządzanym przez niego mieście działa gminna farma fotowoltaiczna, która docelowo ma osiągnąć 10 MW mocy. Samorząd w coraz większym zakresie korzysta też z geotermii i z systemu Smart Light do zarządzania oświetleniem ulicznym umożliwiającego zmniejszenie zużycia energii 1200 gminnych punktów oświetleniowych nawet o 60 proc.

Rozmowa będzie transmitowana na stronie Serwisu Samorządowego PAP https://samorzad.pap.pl

W trakcie spotkania będzie możliwość zadawania pytań uczestnikom. Zachęcamy do rejestracji: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_rV3Sfbg7QCOWiifKCoPqcg

Pytania można także przesyłać już teraz na adres samorzad@pap.pl.

Partnerem merytorycznym webcastu jest Orange.