Dodane przez rest - pon., 27/03/2023 - 11:45
mediaroom_id
Body

3 kwietnia odbędzie się premiera raportu „Więcej OZE w sieci" przygotowanego przez PSEW oraz Politechnikę Lubelską, który prezentuje metody zwiększania możliwości przyłączeniowych polskiego systemu elektroenergetycznego w kontekście rozwoju OZE. W drugiej części spotkania odbędzie się debata nt. przyszłości i wyzwań w zakresie zielonych mocy w sieci z udziałem m.in. prezesa URE, przedstawicieli: PTPiREE, Ministerstwa Klimatu i Środowiska oraz KPRM.

„Więcej OZE w sieci” to wielowymiarowe spojrzenie na obecny stan sieci przesyłowych i dystrybucyjnych, a także regulacji prawnych, które wpływają na ograniczone możliwości przyłączeniowe. Raport został przygotowany z myślą o działaniach, jakie mogą i powinny podjąć PSE S.A., operatorzy systemów dystrybucyjnych oraz polski rząd, by jak najszybciej zwiększyć możliwości przyłączeniowe polskiego systemu elektroenergetycznego w kontekście dążenia do dynamicznego rozwoju odnawialnych źródeł energii w Polsce.

AKREDYTACJE:
e-mail: w.kupczyk@psew.pl