Dodane przez rest - pt., 02/09/2022 - 09:45
mediaroom_id
Body

Trudne doświadczenia ostatnich dwóch lat związane z pandemią Covid-19, a także zagrożenia związane z wojną w Ukrainie oraz niekorzystne zmiany klimatyczne mają negatywny wpływ na stan psychiczny społeczeństwa. Te globalne zagrożenia zwiększają zapotrzebowanie na specjalistyczną pomoc dla ludzi w kryzysie psychicznym.

Jak na to zapotrzebowanie odpowiedzieć? Jakie systemowe działania zostały podjęte w Polsce, żeby wzmocnić działania profilaktyczne oraz leczenie osób z zaburzeniami psychicznymi?
Na te i wiele innych pytań spróbują odpowiedzieć eksperci podczas konferencji prasowej biura ds. Zapobiegania Zachowaniom Samobójczym Instytutu Psychiatrii i Neurologii, organizowanej z okazji Światowego Dnia Zapobiegania Samobójstwom. Eksperci przedstawią na niej również najnowsze dane na temat skali i dynamiki zachowań samobójczych w Polsce.

W konferencji planują wziąć udział m.in.: prof. Agnieszka Gmitrowicz, prof. Halina Sienkiewicz-Jarosz, dr Anna Depukat, dr  Aleksandra Lewandowska, dyr. Dariusz Poznański.

Wydarzenie będzie można oglądać na żywo w internecie za pośrednictwem:
kanału wideo biura ds. Zapobiegania Zachowaniom Samobójczym,
YouTube https://www.youtube.com/watch?v=dnZ1m2g3eCA,
Zdrowie PAP: https://zdrowie.pap.pl/

Akredytacje nie są wymagane, ale mile widziane jest zgłoszenie / potwierdzenie chęci udziału w konferencji na adres e-mail organizatora: wszczepaniak@ipin.edu.pl