Filmweb poleca: 6 maja specjalne przedpremierowe pokazy filmu "Sieranevada" w 8 miastach w Polsce

27.04.2017, 13:23aktualizacja: 27.04.2017, 13:23

Sieranevada - Gutek FIlm fot.1
Po co spotyka się każda rodzina? Z miłości? Z obowiązku? Żeby sobie wygarnąć? "Sieranevada", najnowszy film w reżyserii Cristiego Puiu, to pełen czarnego humoru komediodramat o rodzinnej uroczystości z nieoczekiwanym finałem. To przenikliwa wiwisekcja relacji między bliskimi oraz refleksja nad codziennymi kłamstwami i niedopowiedzeniami, tworzącymi fundament każdej rodziny.

Gutek Film i serwis Filmweb zapraszają na specjalne, przedpremierowe pokazy filmu "Sieranevada". Seanse odbędą się 6 maja (sobota) w dziewięciu kinach w całej Polsce.

"Sposób, w jaki Puiu inscenizuje kolejne sceny, jak ogrywa ciasne wnętrze mieszkania i dzieli uwagę pomiędzy kolejne postaci, ustawia go w reżyserskiej pierwszej lidze" - powiedział Michał Walkiewicz, recenzent Filmweb.pl.

Bukareszt. W sobotnie przedpołudnie 40-letni lekarz wraz z żoną udaje się na rodzinną uroczystość ku pamięci zmarłego 40 dni wcześniej ojca. Gdy krewni czekają na spóźniającego się kapłana, na światło dzienne wychodzą sekrety i zadawnione urazy, a temperaturę spotkania dodatkowo podnosi bieżąca polityka. Wkrótce rodzinny zjazd przeradza się w regularną wojnę domową.

Cristi Puiu, obok Cristiana Mungiu, jest jednym z ojców rumuńskiej "Nowej Fali". W 2005 roku jego "Śmierć pana Lazarescu" zdobyła główną nagrodę w canneńskiej sekcji Un Certain Regard. "Sieranevada" miała swoja światową premierę w konkursie ostatniego festiwalu w Cannes, została też rumuńskim kandydatem do Oscara w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny.

LISTA KIN biorących udział w pokazach:

- Kino Agrafka w Krakowie,

- Kino Bajka w Lublinie,

- Kino Charlie w Łodzi,

- Kino Muza w Poznaniu,

- Kino Pałacowe w Poznaniu,

- Kino Zorza w Rzeszowie,

- Kino Pionier w Szczecinie,

- Kino Muranów w Warszawie,

- Kino Nowe Horyzonty we Wrocławiu.

"Sieranevada" w kinach od 2 czerwca.

UWAGA! Konkurs:

Weźcie udział w zabawie Filmwebu i wygrajcie 1 z 45 zaproszeń na seans przedpremierowy. Pod tym linkiem dowiecie się jak to zrobić: http://www.filmweb.pl/contest/5139 Konkurs trwa do 3 maja.

embeduj wideo
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE