Lubuskie czystsze o 1.652.000 ton CO2 i 2.478 ton pyłów dzięki EWE!

24.01.2017, 10:33aktualizacja: 24.01.2017, 10:33

Fotolia
Wzrost stężenia zanieczyszczeń powietrza w bieżącym roku jest krytyczny. Informacje podawane w mediach o znacznym przekroczeniu dopuszczalnych norm zanieczyszczeń w powietrzu i negatywnych skutkach dla zdrowia zatrważają.

Coraz więcej z nas aktywnie dba o środowisko, segreguje odpady czy ogranicza zużycie plastiku. Niestety jest również wiele osób, które nie zwracają uwagi na aspekt ekologiczny i do pieców trafiają materiały nieprzeznaczone do palenia, odpady z gospodarstwa domowego, śmieci. Nie każdy pamięta, że oddychamy tym, czym palimy w naszych kotłowniach. Dużym problemem są stare piece węglowe i złej jakości węgiel wykorzystywany często do ogrzewania domostw.

Każdy domek jednorodzinny ogrzewany w taki sposób emituje do atmosfery rocznie około 3,40 tony CO2 (dwutlenku węgla) oraz 4 kg pyłów.

Słyszymy, że należy systemowo zastanowić się, co zrobić, aby w Polsce oddychało się czystszym powietrzem. Jednym z możliwych rozwiązań, jest wymiana starych pieców węglowych na nowoczesne kotły np. gazowe. W województwie lubuskim od 18 lat działa spółka gazownicza EWE energia, która dostarcza to ekologiczne źródło energii do domów i firm własnymi gazociągami. Już ponad 15 tys. klientów skorzystało z możliwości użytkowania nie tylko wygodnego, ale również ekologicznego źródła energii jaki proponuje firma - gazu ziemnego.

"Mamy nadzieję, że coraz więcej starych pieców węglowych zostanie zastąpionych gazowymi, to będzie milowy krok w ratowaniu środowiska, nie tylko dla nas ale również dla naszych dzieci i wnuków. Jesteśmy dumni z tego, że mamy realny wpływ na ochronę środowiska i jakość powietrza w województwie lubuskim - mówi Daniel Waschow, prezes Zarządu EWE. - Co roku organizujemy akcje wspierające mieszkańców gmin, w których działamy, w zakresie wymiany starych, zanieczyszczających powietrze pieców węglowych na ekologiczne i wysokiej sprawności kotły gazowe" - dodaje.

EWE podczas 18 letniej działalności na rynku gazowniczym obniżyła o około 1.652.000 ton CO2 i 2.478 ton pyłów emitowanego do powietrza. Każdy kolejny dom jednorodzinny przyłączony do sieci gazowej to obniżenie o kolejne 3,40 tony CO2 oraz 4 kg pyłów rocznie.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 24.01.2017, 10:33