Pełnomocnik rządu ds. strategicznej infrastruktury energetycznej ws. zmniejszenia dostaw gazu ziemnego od Gazpromu (komunikat)

01.07.2016, 21:46aktualizacja: 01.07.2016, 21:46

- Pełnomocnik rządu ds. strategicznej infrastruktury energetycznej informuje:

W dniu 30 czerwca 2016 r. mieliśmy do czynienia ze zmniejszeniem dostaw gazu ziemnego od operatora rosyjskiego GAZPROM dla PGNiG SA w ramach długoterminowego kontraktu. Pomiędzy godziną 22.00 - 30 czerwca - a godziną 14.00 - 1 lipca - nastąpiło zmniejszenie dostaw dostarczanego gazu z kierunku wschodniego o ok. 20 proc.

Incydent miał miejsce w okresie letnim, więc jego negatywne skutki są ograniczone. Jest to jednak kolejny raz kiedy bez uprzedzenia i podania przyczyny rosyjski dostawca nie zrealizował przewidywanych dostaw. Powtarzające się tego rodzaju zdarzenia mogą mieć wpływ na stabilność systemu i bezpieczeństwo dostaw dla odbiorców. To kolejny raz, kiedy okazuje się, że GAZPROM nie spełnia kryteriów wiarygodnego dostawcy.

Oczekujemy, że GAZPROM udzieli w tej sprawie wyczerpującego wyjaśnienia operatorowi systemu gazowego w Polsce spółce GAZ-SYSTEM oraz spółce PGNiG - odbiorcy gazu.

kom/ ksi/

Data publikacji 01.07.2016, 21:46
Źródło informacji Pełnomocnik rządu ds. strategicznej infrastruktury energetycznej