Zdrowie i styl życia

The Tall Ships Races po raz trzeci w Szczecinie

26.02.2016, 14:57aktualizacja: 26.02.2016, 14:57

Szczecin
Miasto Szczecin po raz trzeci będzie gościć The Tall Ships Races. W dniach 5-8 sierpnia 2017 będzie portem, w którym odbędzie się finał regat prowadzących ze szwedzkiego Halmstad, przez fińskie miasta Kotkę i Turku oraz litewską Kłajpedę.

The Tall Ships Races to przede wszystkim zlot wielkich żaglowców z całego świata, które zacumują przy Wałach Chrobrego i nadbrzeżu Łasztowni. Wszyscy odwiedzający szczeciński port będą wtedy mogli wejść na ich pokłady, ruszyć w rejsy po Odrze. Ale również uczestniczyć w festynach rodzinnych, konkursach i zabawach o tematyce marynistycznej, słuchać morskich opowieści i szant. Wieczory zarezerwowane będą dla gwiazd polskiej i światowej muzyki.

The Tall Ships Races to nie tylko zlot majestatycznych jednostek. To również regaty załóg złożonych z grup młodych adeptów żeglarstwa, którzy będą zbierać morskie szlify na Bałtyku startując w trzech wyścigach: między Halmstad i Kotką, Turku i Kłajpedą oraz Kłajpedą i Szczecinem.

Zwieńczeniem kilkutygodniowej rywalizacji na morzu będzie barwna parada załóg przemierzająca ulice centrum Szczecina oraz ceremonia wręczenia trofeów w czterech klasach i w klasyfikacji generalnej.

Podczas The Tall Ship Races 2017 Finlandia będzie obchodzić 100-lecie niepodległości kraju. Część uroczystości państwowych będzie połączona ze zlotem żaglowców.

Szczecin już po raz trzeci - podobnie jak w 2007 i 2013 roku - będzie gospodarzem finału The Tall Ships Races. To dowód uznania ze strony Sail Training International nie tylko dla rozmachu organizacyjnego stolicy Pomorza Zachodniego, ale również ukłon w stronę żeglarskiej młodzieży licznie startującej w regatach.

Trasa The Tall Ships Races 2017:

30 czerwca-3 lipca, Halmstad (Szwecja) - otwarcie regat i start 1. wyścigu

13-16 lipca, Kotka (Finlandia) - start rejsu towarzyskiego