MSZ: informacja MSZ w sprawie polskich marynarzy w Nigerii (komunikat)

30.11.2015, 16:30aktualizacja: 30.11.2015, 16:30

- MSZ informuje:

W związku z uprowadzeniem pięciu polskich marynarzy ze statku „Szafir” u wybrzeży Nigerii informujemy, że dzisiaj odbyło się w tej sprawie kolejne posiedzenie powołanego w piątek rządowego, międzyresortowego zespołu kryzysowego.

Ministerstwo Spraw Zagranicznych oraz inne resorty i służby państwowe prowadzą cały czas aktywne działania na rzecz uwolnienia porwanych i zapewnienia bezpieczeństwa załodze „Szafira”. MSZ i ambasada RP w Abudży pozostają w stałym kontakcie z władzami nigeryjskimi, armatorem oraz rodzinami marynarzy.

Służby państwowe otoczyły także opieką rodziny członków załogi, proponując m.in. wsparcie psychologiczne. W kontakcie z rodzinami pozostają także urzędy wojewódzkie.

Wczoraj uprowadzeni marynarze skontaktowali się telefonicznie z rodzinami w Polsce informując, że są cali i zdrowi. Dzisiaj pod eskortą łodzi patrolowej nigeryjskiej marynarki wojennej statek „Szafir” z 11 członkami załogi dotarł do portu docelowego w Onne, gdzie bezpiecznie zacumował. Polski konsul, który jest na miejscu, uzyskał specjalne pozwolenie wejścia na pokład statku. Niezwłocznie spotkał się z członkami załogi. Polscy marynarze podczas rozmowy z konsulem potwierdzili, że czują się dobrze. Marynarze niezwłocznie zostaną objęci przez przedstawicieli RP w Nigerii stosowną opieką.

Apelujemy do mediów i dziennikarzy o rozwagę i odpowiedzialność. Prosimy, aby przy publikowaniu informacji na temat sytuacji kierowali się przede wszystkim względami bezpieczeństwa naszych marynarzy oraz poszanowaniem prywatności ich rodzin. Mając na uwadze dobro członków załogi, MSZ nie przekazuje żadnych dodatkowych informacji.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ pd/

Data publikacji 30.11.2015, 16:30