V EKMŚP - podsumowanie pierwszego dnia

13.10.2015, 16:35aktualizacja: 13.10.2015, 16:35

Otwarcie Targów Biznes Expo
Rekordowa edycja Europejskiego Kongresu MŚP. Ponad 6000 uczestników, delegacje z 47 państw, ministrowie, ambasadorzy, konsulowie, przedstawiciele wiodących partii politycznych w Polsce, eksperci z kraju i zagranicy, samorządowcy, środowisko naukowe i liczne grono przedsiębiorców. Od dziś Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach staje się platformą dyskusji o przyszłości polskiej gospodarki.

Wielkie otwarcie

O godz. 9:45 odbyło się uroczyste otwarcie Targów Biznes Expo, które towarzyszą wydarzeniu od samego początku. „Bardzo mi miło, że razem z V Europejskim Kongresem Małych i Średnich Przedsiębiorstw możemy gościć w tym przepięknym budynku, tej nowoczesnej przestrzeni Międzynarodowego Centrum Kongresowego, która z pewnością będzie chlubą Katowic i Śląska. W tym roku oprócz tradycyjnej przestrzeni targowej przewidzieliśmy również organizację różnego rodzaju wysp - wiedzy, wynalazków. Zgodnie z hasłem "Nauka-Biznes-Samorząd" nawiązaliśmy współpracę z uczelniami wyższymi oraz instytutami naukowo-badawczymi, które stworzyły nowe atrakcje dla naszych zwiedzających” - powitał uczestników Organizator wydarzenia - Tadeusz Donocik, Prezes Regionalnej Izby Gospodarczej w Katowicach.

O godz. 10:15 odbyła się konferencja prasowa inaugurująca Kongres, z udziałem współorganizatorów i współgospodarzy. Jak podkreślił Jerzy Buzek, Poseł Parlamentu Europejskiego i Przewodniczący Komitetu Honorowego V Europejskiego Kongresu MŚP, to właśnie mali i średni przedsiębiorcy są rdzeniem i krwioobiegiem polskiej gospodarki. Świadczą o tym dane dotyczące stanu sektora MŚP w Polsce, które na konferencji prasowej przedstawiła Bożena Lublińska-Kasprzak, Prezes PARP. MŚP stanowią 99% firm w Polsce, czyli aż 70% miejsc pracy i 48,5% PKB. Badania pokazują, że sektor ten ma bardzo istotny wpływ na polską gospodarkę.

"Nauka-Biznes-Samorząd" - złoty trójkąt przedsiębiorczości

Najważniejszą częścią dnia była inauguracja z udziałem przedstawicieli świata polityki, nauki i biznesu. Uroczystego powitania i otwarcia dokonali: Wojciech Saługa, Marszałek Województwa Śląskiego; Jacek Krupa - Członek Zarządu Województwa Małopolskiego; Gabriela Lenartowicz - Wicewojewoda Śląski; Marcin Krupa - Prezydent Miasta Katowice; Małgorzata Mańka-Szulik - Prezydent Miasta Zabrze, Przewodnicząca Górnośląskiego Związku Metropolitalnego; prof. zw. dr hab. Wiesław Banyś - Rektor Uniwersytetu Śląskiego.

"Bardzo się cieszę, że ostatnimi laty o ważnych czynnikach gospodarki rozmawia się na Śląsku, tu w Katowicach. Dzięki tym wydarzeniom Katowice oraz cały region staje się coraz bardziej popularny nie tylko w Europie, ale i na świecie. Ten potencjał warto wykorzystać na wielu płaszczyznach. To też hasło dzisiejszej konferencji - "Biznes-Nauka-Samorząd" - to ten właśnie złoty trójkąt. Bez tej współpracy nie możemy mówić o nowoczesnej gospodarce, nie możemy mówić o nowych miejscach pracy, których nam wciąż brakuje" - powiedział Marcin Krupa, Prezydent Miasta Katowice, życząc uczestnikom owocnych obrad, nowych pomysłów, tworzenia nowoczesnej rzeczywistości oraz odkrywania na nowo Katowic, które bardzo mocno się zmieniają.

Przewodnicząca Górnośląskiego Związku Metropolitalnego podkreślała rolę GZM w wspieraniu inicjatyw i rozwoju przedsiębiorczości w Metropolii Silesia. „Jestem przekonana, że usłyszymy w ciągu tych trzech dni wiele dobrych przykładów, które będziemy mogli wcielać w życie” - powiedziała Małgorzata Mańka-Szulik.

Przedstawiciel środowiska naukowego - prof. zw. dr hab. Wiesław Banyś mówił o konieczności współpracy samorządu, nauki i biznesu oraz nowych funduszach z Unii Europejskiej przeznaczonych na edukację i rozwój. „Na dobrą sprawę ogranicza nas tylko wyobraźnia, której mam nadzieję nie brakuje i nie będzie brakować, aby ten złoty trójkąt przedsiębiorczości wcielić w czyn” - podsumował Rektor Uniwersytetu Śląskiego.

Podczas inauguracji odczytano również listy z kancelarii Prezydenta RP i Prezesa Rady Ministrów, którzy z uwagi na zobowiązania służbowe nie mogli uczestniczyć w wydarzeniu.

"Konieczne są ułatwienia w zakładaniu firm, zapewnienie równości szans na rynku, przejrzystość i jednoznaczność przepisów podatkowych. Trzeba przy tym zadbać nie tylko o sam wzrost gospodarczy - który jest bardzo ważny - ale także o zrównoważony rozwój kraju, o łączenie celów ekonomicznych z równie istotnymi celami społecznymi" - czytamy w liście przesłanym przez Prezydenta RP - Andrzeja Dudę. [Załącznik: List Prezydenta RP - Andrzeja Dudy]

Prezes Rady Ministrów, Ewa Kopacz, w liście przeczytanym przez Ministra Sprawiedliwości - Borysa Budkę, gratulowała Organizatorom idei i organizacji wydarzenia, wyrażając swoje przekonanie o tym jak ważne dla polskiej gospodarki jest kreatywność, pracowitość i determinacja małych i średnich przedsiębiorstw. [Załącznik: List Prezesa Rady Ministrów - Ewy Kopacz]

Sesję inauguracyjną zakończyły debaty polityczno-gospodarcze; pierwsza z udziałem Andrzeja Arendarskiego, Prezesa Krajowej Izby Gospodarczej; Marka Goliszewskiego, Prezesa Business Centre Club; Ryszarda Petru, Lidera Partii Nowoczesna; Janusza Piechocińskiego, Wiceprezesa Rady Ministrów, Prezesa Polskiego Stronnictwa Ludowego oraz Adama Szejnfelda, Posła do Parlamentu Europejskiego, podczas której przedstawiciele poszczególnych partii przedstawili wizje wspierania przedsiębiorczości; natomiast druga pod przewodnictwem Jerzego Buzka dotyczyła najnowszych trendów wspierania przedsiębiorczości w Europie i na świecie.

W trakcie Uroczystej Sesji Sejmiku Województwa Śląskiego poruszono zagadnienia związane z rewitalizacją terenów zdegradowanych. Na zakończenie sesji wręczono wyróżnienia V edycji ogólnopolskiego Programu "Samorząd, który wspiera MŚP". Laureatami Programu zostały: w kategorii "Miasto": Koszalin, Suwałki, Oświęcim, Legnica, Rydułtowy i Brodnica, Powiat Pszczyński w kategorii "Powiat" oraz Jasienica i Godów w kategorii "Gmina Wiejska".

Oprócz oficjalnego otwarcia, pierwszego dnia Kongresu odbyły się panele dyskusyjne dotyczące m.in.: energetyki oraz rynków zagranicznych - indyjskiego, egipskiego i amerykańskiego. Podczas okrągłego stołu dotyczącego wpływu Transatlantyckiego Partnerstwa w dziedzinie Handlu i Inwestycji (TTIP) pomiędzy UE a Stanami Zjednoczonymi, omówiono zakres i postęp negocjacji nad umową, znaczenia TTIP dla rynku inwestycyjnego oraz podpisano wspólną deklarację młodych przedsiębiorców z Europy i USA.

25 lat współpracy biznesu z samorządem

Z okazji Jubileuszu 25-lecia RIG w Katowicach odbył się Koncert Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia z udziałem solistki Joanny Woś. Wydarzenie to było okazją do wręczenia honorowych odznaczeń państwowych: Srebrnego Krzyża Zasługi, Odznaki Honorowej za zasługi dla Rozwoju Gospodarki Rzeczypospolitej Polskiej, Złotej Honorowej Odznaki KIG, Medalu 25-lecia KIG, Odznaki 25-lecia RIG w Katowicach oraz przyznania nagród w konkursie Młody Przedsiębiorca Roku 2015.

Przed nami jeszcze dwa dni pełne debat, wymiany wiedzy i doświadczeń. Jutro znów spotykamy się w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Szczegóły w programie Kongresu: http://ekmsp.eu/pl/program/program-kongresu/

Monitoring mediów dla wydarzenia prowadzi firma PRESS-SERVICE Monitoring Mediów Sp. z o.o. - Partner Merytoryczny V Europejskiego Kongresu MŚP.

Filmy wideo:

1.     Jerzy Buzek, Przewodniczący Komitetu Honorowego V EKMŚP: https://goo.gl/7RVS58 2.     Janusz Piechociński, Wicepremier, Minister Gospodarki: https://wideo.pap.pl/videos/10923/3.     Marcin Krupa, Prezydent Miasta Katowice: https://wideo.pap.pl/videos/10924/4.     Marcin Krupa, Prezydent Miasta Katowice, cz. 2: https://wideo.pap.pl/videos/10925/5.     Ryszard Schnepf - Ambasador RP w Stanach Zjednoczonych: https://wideo.pap.pl/videos/10927/

KONTAKT:

Patrycja Sopalska