CIR: 11 działań dla kujawsko-pomorskiego (komunikat)

06.10.2015, 19:26aktualizacja: 06.10.2015, 19:26

- CIR informuje:

Poszerzenie specjalnej strefy ekonomicznej, element „szpicy” NATO w Bydgoszczy, modernizacja dwóch kluczowych dworców kolejowych w regionie, 17,5 mln zł na Centrum Onkologii w Bydgoszczy - przedstawiamy listę wybranych 11 działań rządu dla województwa kujawsko-pomorskiego.

Element „szpicy” NATO w Bydgoszczy

We wrześniu 2015 r. rozpoczęło działalność sześć Jednostek Integracyjnych Sił Sojuszu Północnoatlantyckiego (NFIU), w tym jedna ulokowana w Polsce (w Bydgoszczy). Będzie to element tzw. „szpicy” NATO, czyli sił zdolnych do reagowania nawet w ciągu dwóch-trzech dni. W skład jednostki wchodzić będzie 42 oficerów i podoficerów z Polski oraz 13 innych państw NATO. Dzięki funkcjonowaniu NFIU usprawniona zostanie koordynacja w zakresie planowania oraz ćwiczeń pomiędzy polską armią a wojskami sojuszniczymi przebywającymi w naszym kraju.

Gruntowna modernizacja dworców kolejowych Bydgoszcz Główna i Toruń Główny

Nowoczesne dworce kolejowe w Bydgoszczy i Toruniu jeszcze w tym roku zostaną oddane do użytku podróżnym. Ich działanie poprawi nie tylko funkcjonowanie systemu transportowego w kujawsko-pomorskim, ale też wpłynie na rozwój gospodarczy regionu i jego konkurencyjność. Ponadto poprawi się standard obsługi oraz zwiększy jakość i bezpieczeństwo podróży. Modernizacja dworców w Toruniu i Bydgoszczy współfinansowana jest ze środków unijnych. Łączna wartość inwestycji w Bydgoszcz Główną to ok. 197 mln zł, z czego dofinansowanie z UE to 120 mln zł. Rewitalizacja dworca PKP Toruń Główny jest częścią projektu „Integracja systemu transportu miejskiego wraz z zakupem taboru tramwajowego w Toruniu - BiT-City”. Koszt całkowity projektu to 272,72 mln zł, w tym 131,39 mln zł pochodzi z UE.

Wsparcie dla onkologii

Centrum Onkologii im. prof. F. Łukaszczyka w Bydgoszczy to nowoczesna placówka, na którą rząd w latach 2013-2015 przeznaczył 17,5 mln zł. Stanowi to 50% całej inwestycji w Innowacyjne Forum Medyczne, którego budowa zostanie zakończona z końcem 2015 r. Rząd dofinansował ponadto Poliklinikę Centrum, na którą przeznaczył 9,5 mln w latach 2014-2015 zł. Z Narodowego programu zwalczania chorób nowotworowych sfinansowano też na wymianę dwóch akceleratorów do radioterapii wartych 17 mln zł.

Modernizacja szpitala MSW w Bydgoszczy

Na początku 2015 r. w szpitalu MSW w Bydgoszczy otwarto nowy Oddział Intensywnej Opieki Medycznej (OIOM) i Neurologię z Rehabilitacją Neurologiczną. Bydgoski OIOM wyposażony został m.in. w sztuczne płuco-serce najnowszej generacji, które zapewnia pacjentom z województwa kujawsko-pomorskiego lepszą pomoc medyczną. W ostatnich latach rośnie liczba schorzeń neurologicznych, a co za tym idzie rośnie też zapotrzebowanie na rehabilitację neurologiczną. W październiku 2015 r. w bydgoskim szpitalu MSW otwarto nowy 20-łóżkowy oddział Odział Geriatrii. Wpisuje się to w realizację strategii rozwoju geriatrii jako specjalizacji priorytetowej Ministerstwa Zdrowia.

Pieniądze na drogowe inwestycje w kujawsko-pomorskim

Dzięki rządowemu Programowi Budowy Dróg Krajowych w perspektywie do 2023 r. kujawsko-pomorskie będzie jednym z lepiej skomunikowanych regionów w kraju. W rządowym programie znalazły się drogi S5 i S10 (wraz z węzłem Czerniewice). Ze środków Programu Likwidacji Miejsc Niebezpiecznych przewiduje się przebudowanie m.in. dróg w Strzelnie i Brześciu Kujawskim. W planach jest też budowa obwodnicy Sępólna, Kamienia Krajeńskiego i Inowrocławia. Włocławek będzie miał nowoczesne i bezpieczne połączenie z autostradą A1. W połowie 2016 r. przewidziane jest ukończenie budowy obwodnicy Brodnicy, która połączy wybudowane wcześniej rondo z drogą krajową nr 15. Inwestycja pozwoli na skrócenie przejazdu na trasie Toruń-Olsztyn.

10-kilometrowa linia tramwajowa w Bydgoszczy

Bydgoszcz kończy budowę ok. 10-kilometrowej linii tramwajowej do dzielnicy Fordon. Inwestycja warta ponad 437,8 mln zł zakłada budowę dwutorowej linii tramwajowej oraz przebudowę biegnącego wzdłuż niej układu drogowego. To także rozbudowa infrastruktury – wiaduktu tramwajowego z platformą przesiadkową, urządzeń infrastrukturalnych oraz zakup taboru tramwajowego. Unijna dotacja z Programu Infrastruktura i Środowisko wyniosła niemal 207 mln zł.

Inwestycje w energetykę

W Polsce działa siedem podziemnych magazynów gazu ziemnego, w tym jeden w Mogilnie w województwie kujawsko-pomorskim, który jest obecnie rozbudowywany. Po zakończeniu prac Podziemny Magazyn Gazu Mogilno będzie dysponować 14 komorami magazynowymi o pojemności 596 mln m3. Inwestycja ta poprawi bezpieczeństwo energetyczne i stabilność dostaw gazu ziemnego do Polski. Zwiększy też możliwość elastycznego dopasowania podaży do popytu na rynku, szczególnie w miesiącach zimowych, w których zapotrzebowanie na gaz gwałtownie rośnie. Inną ważna inwestycją w regionie jest warta 1,4 mld zł elektrociepłownia Włocławek – PKN Orlen. Inwestycja polega na budowie bloku gazowo-parowego o mocy 473 MWe. Będzie on jednocześnie wytwarzał energię elektryczną i cieplną na potrzeby m.in. ANWIL SA oraz energię elektryczną dla sąsiadującego Włocławka i województwa kujawsko-pomorskiego. Elektrociepłownia Włocławek jest flagowym projektem PKN ORLEN SA i wpisuje się w cele polityki energetycznej Polski, zakładającej m.in. zmniejszanie emisji substancji szkodliwych dla środowiska.

Poszerzenie pomorskiej specjalnej strefy ekonomicznej

Między listopadem 2007 r. a lipcem 2015 r. powierzchnia stref na Pomorzu zwiększyła się o 272 ha. Dzięki przyjętemu przez rząd październikowemu rozporządzeniu, pomorska specjalna strefa ekonomiczna na terenie województwa kujawsko-pomorskiego powiększy się o 87 ha. W związku z deklarowanymi inwestycjami firm: Pinguin Foods Polska sp. z o.o., Boryszew S.A. oddział Elana w Toruniu, CIECH Soda Polska S.A. powstanie co najmniej 500 nowych miejsc pracy, utrzymanych zostanie 600 miejsc pracy, a inwestycje łączne przekroczą 179 mln zł. Zatrudnienie w firmach strefowych na terenie województwa kujawsko-pomorskiego wzrosło z 3 928 etatów w 2007 r. do 5 678 etatów w 2015 r. Inwestycje zrealizowane w strefie wzrosły z 591 mln zł w 2007 r. do 3,7 mld zł w 2015 r.

Budowa hali sportowo-widowiskowej na 7 tys. widzów w Toruniu

Hala sportowo-widowiskowa w Toruniu została oddana do użytku w 2014 roku. Wyposażona jest m.in. w dwie bieżnie (w tym do biegów sprinterskich), rzutnię do pchnięcia kulą. W hali mieści się około 6200 widzów. Rząd wsparł tę inwestycję kwotą 27 mln zł.

3 domy "Senior Wigor"

W województwie kujawsko-pomorskim powstaną 3 domy „Senior Wigor”. Dzięki rządowemu dofinansowaniu dzienne domy pobytu dla seniorów będą miały gminy: Chełmża, Gostycyn i Janikowo.

Żłobki na uczelniach

W ramach rządowego programu „Maluch na uczelni” na terenie województwa kujawsko-pomorskiego powstanie 67 nowych miejsc opieki (2 żłobki, 5 opiekunów dziennych) przy dwóch uczelniach: Uniwersytecie im. Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz w Wyższej Szkole Gospodarki w Bydgoszczy.

kom/ mkz/

Data publikacji 06.10.2015, 19:26