Polscy onkolodzy i pulmonolodzy prezentują "międzynarodowy przegląd badań" na temat e-papierosów

04.09.2015, 17:21aktualizacja: 04.09.2015, 17:21

27 sierpnia 2015 r. stowarzyszenie reprezentujące lekarzy specjalistów zajmujących się leczeniem nowotworów Polska Grupa Raka Płuca opublikowało w Internecie "międzynarodowy przegląd badań" naukowych na temat e-papierosów. "Treść przeglądu pochodzi z... popularnego portalu internetowego piszącego o modzie, urodzie i życiu gwiazd" – alarmuje stowarzyszenie branżowe eSmoking Association.

W liście otwartym do stowarzyszenia Polska Grupa Raka Płuca i Naczelnej Rady Lekarskiej, będącym odpowiedzią na publikację firmowaną przez organizację skupiającą polskich onkologów i pulmonologów, branża e-papierosowa zaapelowała do środowisk medycznych o popularyzację wiedzy i prowadzenie publicznej debaty na temat papierosów elektronicznych w oparciu o aktualnie wyniki badań naukowych.

"Pacjenci i osoby uzależnione do nikotyny powinni mieć za pośrednictwem organizacji medycznych dostęp do informacji przygotowanych przez profesjonalistów, a przede wszystkim zgodnych z aktualną wiedzą naukową. Dlatego jesteśmy bardzo zaniepokojeni faktem, że profesjonalne organizacje medyczne rozpowszechniają eksperckie "międzynarodowe przeglądy badań", które pochodzą z portalu internetowego piszącego o modzie, urodzie i życiu gwiazd. Wymiar etyczny takiego postępowania pozostawiamy ocenie samego środowiska lekarskiego..." – mówi Jerzy Jurczyński, public affairs stowarzyszenia eSmoking Association.

Stowarzyszenie eSmoking Association

Więcej informacji i treść Listu Otwartego: www.esmokingassociation.com