Polityka i społeczeństwo

CIR: premier w Opolu o programie Senior-WIGOR (komunikat)

27.08.2015, 18:41aktualizacja: 27.08.2015, 18:41

- CIR informuje:

Premier Ewa Kopacz spotkała się w Opolu z aktywnymi seniorami, w tym z ambasadorką programu Senior-WIGOR Gabrielą Haczyk.

Szefowa rządu zwróciła uwagę na problem starzenia się polskiego społeczeństwa. „Za 10 lat niemal co trzeci obywatel w województwie opolskim będzie miał powyżej 55 lat”- zaznaczyła premier. „Dlatego tak ważne są takie inicjatywy, jak program Senior-WIGOR czy domy dziennego pobytu, w których można będzie kontynuować leczenie poszpitalne” – wyjaśniła.

Jak podkreśliła Ewa Kopacz, program i konkurs Senior-WIGOR został już rozstrzygnięty. „Jeszcze w tym roku powstanie ponad 100 takich domów. Już dziś są chętni do budowania” – zaznaczyła premier. „Środki na budowę domów to 370 mln do roku 2020” – dodała.

Ambasadorka programu Senior-WIGOR Gabriela Haczyk podziękowała premier za inicjatywę budowy domów dla seniorów. „Dziękuję za program Senior-WIGOR. Jest to bardzo dobra sprawa. Zachęcam wszystkich do aktywnego trybu życia. Senior zdrowy do senior aktywny” – podkreśliła.

Program Senior-WIGOR

Program adresowany jest do osób niepracujących w wieku 60+. W dziennym domu Senior-WIGOR będą mogli spędzić co najmniej 8 godzin dziennie od poniedziałku do piątku. Znajdzie się w nim pomieszczenie m.in. do: wspólnych spotkań, gotowania, ćwiczeń i relaksu (z biblioteką, sprzętem RTV oraz komputerem z dostępem do internetu). Zapewniony będzie także ciepły posiłek.

Dzienne domy opieki medycznej

W lipcu 2015 r. Ministerstwo Zdrowia ogłosiło konkurs na tworzenie i prowadzenie dziennych domów opieki medycznej dla osób niesamodzielnych, w tym w szczególności osób starszych. Będą to miejsca, gdzie m.in. będzie można przechodzić rehabilitację pod okiem specjalistów i znaleźć fachową opiekę medyczną w warunkach zbliżonych do domowych. Przewiduje się, że wsparciem w wysokości 40 mln zł zostanie objętych 40 podmiotów leczniczych.

kom/ amt/

Data publikacji 27.08.2015, 18:41