Zdrowie i styl życia

W wakacje promocja na atrakcje pod Babią Górą

31.07.2015, 17:43aktualizacja: 31.07.2015, 17:43

Urlopowiczów, którzy nie mają jeszcze pomysłu na wakacyjny wypoczynek, Polskie Koleje Linowe zapraszają do Zawoi na Mosorny Groń.

Na południowo-zachodnim zboczu Mosornego Gronia, który wznosi się na wysokość 1047 m n.p.m., znajduje się nowoczesny ośrodek turystyczno-narciarski. Od ponad 10 lat turystów transportuje na szczyt wyciąg wyposażony w czteroosobowe krzesełka. Wyciąg ma 1312 m długości, a jego przepustowość sięga 2400 osób na godzinę. Na górę dociera się w 10 minut. Operatorem stacji są Polskie Koleje Linowe.

Każdy, bez względu na wiek czy kondycję, może na Mosorny Groń wjechać krzesełkiem. A warto to zrobić. Ze szczytu rozpościera się urokliwy widok na masyw Babiej Góry, a przy dobrej pogodzie można z niego podziwiać Tatry.

Miłośnicy nordic walking mają do dyspozycji piękne trasy spacerowe. Prowadzą stąd liczne szlaki turystyczne, w tym łatwa i przyjemna trasa dla rodzin, którą można dotrzeć pod jedną z największych kaskad w Beskidach - wodospad na Mosorczyku.

Z kolei entuzjaści jazdy downhillowej (ekstremalna odmiana kolarstwa górskiego) znajdą tu aż dwie profesjonalne trasy. PKL przygotowały dla nich specjalną ofertę cenową; wszystkie karnety dla rowerzystów zawierają ponadto ubezpieczenie OC i NNW.

Na strudzonych wędrowców i kolarzy czekają leżaki. Każdy może z nich skorzystać, by w promieniach słonecznych oddać się błogiemu lenistwu.

Zawoja, leżąca u stóp Babiej Góry (1725 m n.p.m.) nad rzeką Skawicą, stanowi punkt wypadowy dla turystyki w rejonie Babiej Góry, pasma Policy i Jałowca. W latach 50. na Babiej Górze został utworzony Babiogórski Park Narodowy, włączony później do sieci Rezerwatów Biosfery UNESCO.

Zawoja to także gratka dla pasjonatów historii. Trzeba pamiętać, że na obszarze całego Podkarpacia, w tym także w Zawoi, istniało zbójnictwo. Lokalną ciekawostkę stanowią dzwonnice loretańskie na płanetniki (postacie z mitów słowiańskich zsyłające deszcze i grady). Natomiast przykłady tradycyjnego budownictwa regionu można zobaczyć w niewielkim skansenie.

Turyści, którzy wybiorą się do Zawoi, obecnie mają okazję skorzystać z karty babiogórskiej, najnowszej oferty promocyjnej na atrakcje dostępne pod Babią Górą. Karta uprawnia do skorzystania z 10-proc. Zniżki na atrakcje u stóp Babiej Góry i wzięcia udziału w konkursie z nagrodami. Więcej informacji na stronie Polskich Kolei Linowych: http://www.pkl.pl/mosorny/home

Data publikacji 31.07.2015, 17:43
Źródło informacji Polskie Koleje Linowe