Newsletter

Zdrowie i styl życia

Działanie regulujące metabolizm insuliny w jelitach probiotyku L. reuteri laboratorium Nutraceutix udowodnione klinicznie

29.07.2015, 11:33aktualizacja: 29.07.2015, 11:33

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

REDMOND, Waszyngton, 28 lipca 2015 r. /PRNewswire/ - W studium klinicznym przeprowadzonym przez Niemieckie Centrum Cukrzycowe udowodniono, że codzienne spożywanie probiotyku L. reuteri wzmacnia florę bakteryjną w jelitach ludzkich i modyfikuje produkcję czynników białkowych, które zwiększają wydzielanie insuliny. W ramach badania codziennie podawano szczep L. reuteri laboratorium Nutraceutix (ATCC szczep SD-5865) w formie tabletek z wykorzystaniem opatentowanej technologii BIO-tract®, która chroni żywe probiotyki przed zniszczeniem ze strony kwasów żołądkowych w drodze do przewodu jelitowego.

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20111006/SF81647LOGO 

Randomizowane, podwójnie ślepe, kontrolowane placebo badanie porównywało wydzielanie insuliny, peptydu C i peptydów pochodzenia proglukagonowego oraz funkcji komórek beta trzustki u osób stymulowanych glukozą niecierpiących na cukrzycę w celu pomiaru wpływu inkretyny. Uczestnicy badania przyjmowali tabletki L. reuteri lub placebo co dzień przez okres czterech tygodni. U osób przyjmujących L. reuteri poziom wydzielania insuliny stymulowanej glukozą wzrósł o 49%, wydzielanie peptydu C o 55%, GLP-1 o 76%, GLP-2 o 43%, zauważono także zmienioną czynność komórek beta w stosunku do osób przyjmujących placebo. W powiązanej prezentacji przed członkami Amerykańskiego Stowarzyszenia Cukrzycy (ang. American Diabetes Association) główni badacze podsumowali, że "leczenie probiotykiem może doprowadzić do poprawy funkcji komórek beta, w których pośredniczy inkretyna, co może być korzystne w leczeniu nietolerancji glukozy lub jawnej cukrzycy typu 2".

Szczegółowa analiza składu flory bakteryjnej jelit uczestników badania została przeprowadzona przed badaniem, jak i po jego zakończeniu, kiedy to u osób przyjmujących tabletki L. reuteri BIO-tract wykryto L. reuteri w kale, natomiast u osób przyjmujących placebo nie wykryto probiotyków. Żaden z uczestników nie zgłosił działań niepożądanych.

Artykuł badawczy został opublikowany w Internecie wraz z dodatkowymi danymi na stronie internetowej American Diabetes Association® (ADA) Diabetes Care® w czerwcu 2015 r. (doi: 10.2337/dc14-2690). Wspomniana prezentacja została przedstawiona podczas 72 sesji naukowych stowarzyszenia ADA w Filadelfii, stan Filadelfia w czerwcu 2012 roku. Nagranie z prezentacji można znaleźć na stronie professional.diabetes.org.

Laboratorium Nutraceutix jest kontraktowym producentem probiotyków zarejestrowanym w GMP produkującym probiotyki w proszku oraz w standardowych i zaawansowanych kapsułkach i tabletkach. Technologia BIO-tract laboratorium Nutraceutix jest chroniona patentami w Stanach Zjednoczonych numer 8,540,980 i 8,007,777 oraz ponad 30 międzynarodowymi patentami.

Zastrzeżenie: BIO-tract jest zarejestrowanym znakiem towarowym firmy Nutraceutix. Laboratorium Nutraceutix nie jest stowarzyszone z Amerykańskim Stowarzyszeniem Cukrzycy (ang. American Diabetes Association). Nazwy American Diabetes Association® i Diabetes Care® są znakami towarowymi ich właścicieli. Wykorzystanie tych znaków nie oznacza przynależności do lub poparcia ze strony tych instytucji.

Źródło: Nutraceutix

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 29.07.2015, 11:33
Źródło informacji PR Newswire
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ