MSP: inwestycje KGHM z ulgą w podatku od kopalin (komunikat)

27.07.2015, 20:40aktualizacja: 27.07.2015, 20:40

- MSP informuje:

Premier Ewa Kopacz i Andrzej Czerwiński, minister Skarbu Państwa odwiedzili Hutę Miedzi Głogów, która jest częścią koncernu KGHM Polska Miedź, jednej ze strategicznych spółek Skarbu Państwa. Rozmawiali z zarządem spółki o strukturze podatku od kopalin oraz o polityce inwestycyjnej spółki.

- Bardzo szczegółowo przeanalizujemy strukturę podatku od kopalin, który jest płacony przez KGHM. Dla każdego, kto chce inwestować i tworzyć nowe miejsca pracy, powinna być określona ulga. Celem jest, by do momentu, kiedy zyski z wydobycia z nowego złoża nie wyrównają zainwestowanych pieniędzy, KGHM nie płacił podatku od wydobytego złoża – powiedziała Ewa Kopacz.

KGHM w Głogowie buduje nowy piec zawiesinowy, którego technologia będzie dostosowana do rosnących wymagań środowiskowych. Premier Ewa Kopacz i minister Andrzej Czerwiński obejrzeli plac budowy. Wartość całej instalacji to ponad 2 mld zł, aż 75 proc. tej kwoty otrzymają za wykonane zadania polskie firmy budowlane i technologiczne.

- KGHM jest jedną z 22 spółek uznanych przez Ministerstwo Skarbu Państwa za podmioty strategiczne dla gospodarki. Dzięki jego polityce rozwoju, polska flaga powiewa na inwestycjach na trzech kontynentach: w Europie i obu Amerykach. Jestem dumny, że nasze narodowe czempiony coraz lepiej radzą sobie na rynkach międzynarodowych i stają się spółkami globalnymi. Rząd będzie wspierał każde działanie, które wzmacnia siłę gospodarczą Polski – powiedział Andrzej Czerwiński, minister Skarbu Państwa.

KGHM jest pierwszym w świecie producentem srebra oraz ósmym producentem miedzi. Jego aktywa znajdują się w Polsce, Niemczech, USA, Chile, Kanadzie i na Grenlandii. Cała grupa zatrudnia blisko 35 tys. pracowników. Ma 9 kopalni i 4 projekty górnicze w fazie rozwoju.

kom/ tnt/

Data publikacji 27.07.2015, 20:40