Polityka i społeczeństwo

Nowy Ranking Liceów: STEM Perspektywy 2015

29.06.2015, 18:07aktualizacja: 29.06.2015, 18:07

STEM
W pierwszej edycji Rankingu Liceów STEM Perspektywy 2015 zwyciężyło XIV LO im. St. Staszica w Warszawie. Na drugim miejscu jest Publiczne LO Politechniki Łódzkiej, a na trzecim LO nr XIV im. Polonii Belgijskiej we Wrocławiu.

STEM - czyli Science, Technology, Engineering, Mathematics (nauka, technologia, inżynieria i matematyka) to te obszary kształcenia, przez które wiedzie najkrótsza ścieżka do kariery w nauce i technice.

Celem Rankingu STEM Perspektywy 2015 jest budzenie w młodych ludziach pasji do takich przedmiotów jak matematyka, fizyka, chemia i informatyka i inspirowanie ich do podejmowania studiów na kierunkach inżynierskich i w naukach ścisłych. Ranking wskazuje licea, które najlepiej przygotowują kandydatów na takie studia.

Kryteria Rankingu:

- wyniki matury 2014 na poziomie rozszerzonym z przedmiotów ścisłych - matematyki, fizyki z astronomią, chemii i informatyki (50%);

- wyniki matury obowiązkowej 2014 z matematyki (25%);

- sukcesy szkół w olimpiadach przedmiotowych, krajowych i międzynarodowych (25%).

Pełne wyniki na stronie: www.rankingstem.perspektywy.pl.

Przewodniczącym Kapituły jest prof. dr hab. inż. Tadeusz Słomka, rektor Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie.

Uroczyste wręczenie dyplomów laureatom odbędzie się 30 czerwca br. w Warszawie podczas konferencji "Lean In STEM": www.leaninstem.pl/konferencja.

Wyniki:

AGH Partner Główny Rankingu STEM

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 29.06.2015, 18:07
Źródło informacji Fundacja Edukacyjna "Perspektywy"