Polityka i społeczeństwo

MSZ: samolot z poszkodowanymi w trzęsieniu ziemi w Nepalu przyleci dziś do Warszawy (komunikat)

28.04.2015, 16:53aktualizacja: 28.04.2015, 16:53

- MSZ informuje:

W wyniku działań podjętych przez pracowników MSZ we współpracy z innymi resortami i instytucjami z regionu katastrofy ewakuowano 35 obywateli RP oraz 60 osób z innych państw: Republiki Czeskiej, Francji, Ukrainy, Niemiec, Austrii, Słowacji, Hiszpanii, USA, Kanady, Turcji i Nepalu.

Dziś o godzinie 13.45 czasu warszawskiego z Nowego Delhi wystartował specjalny samolot PLL LOT, na którego pokładzie znalazło się 50 osób ewakuowanych z obszaru objętego katastrofą: 31 to obywatele RP, 7 obywatele Czech, 5 Ukrainy, 2 Francji i po 1 osobie reprezentującej Niemcy, Słowację, Hiszpanię, Turcję i Nepal.

W niedzielę uruchomiono w MSZ funkcjonującą do chwili obecnej całodobową infolinię dla rodzin obywateli polskich przebywających w Nepalu (+48 22 523 88 80) i skierowano do Kathmandu w samolocie PLL LOT dwóch przedstawicieli Zespołu Wsparcia Konsularnego MSZ w celu organizacji akcji. Wszystkim zainteresowanym opuszczeniem Nepalu przekazywano niezwłocznie informację o miejscu i czasie zbiórki.

Wszyscy chętni, którzy zgłosili się w miejscu zbiórki zostali zabrani. Na pokładzie samolotu, który w dniu wczorajszym wylądował w Nowym Delhi, znalazło się 95 osób reprezentujących 12 państw: 35 obywateli RP, 29 z Republiki Czeskiej, 13 Francuzów, 5 Ukraińców, 5 Niemców, 2 Austriaków i po jednym obywatelu ze Słowacji, Hiszpanii, USA, Kanady, Turcji i Nepalu.

Po przylocie do Nowego Delhi konsulowie państw, których obywatele skorzystali z polskiego transportu lotniczego, w większości objęli opieką konsularną swoich obywateli. Obywatele RP zostali przewiezieni do polskiej placówki, gdzie umożliwiono im skorzystanie z noclegu i zaoferowano posiłek.

W danej chwili nie ma potwierdzonych informacji, by wśród ofiar trzęsienia ziemi w Nepalu byli obywatele polscy. Sytuacja w Nepalu jest na bieżąco monitorowana. Dalsze działania podejmują Ambasada RP w Nowym Delhi i konsul honorowy RP w Nepalu w koordynacji z Departamentem Konsularnym i Centrum Operacyjnym MSZ. Aktualny komunikat MSZ o ostrzeżeniach dla podróżujących do Nepalu – kliknij tutaj.

kom/ ksi/

Data publikacji 28.04.2015, 16:53