Polityka i społeczeństwo

MSZ: wiceminister Mościcka-Dendys otworzyła spotkanie ombudsmanów (komunikat)

27.04.2015, 16:47aktualizacja: 27.04.2015, 16:47

- MSZ informuje:

- Polska przywiązuje najwyższą wagę do promocji oraz ochrony praw człowieka i podstawowych wolności, walki przeciw dyskryminacji i ochrony najbardziej narażonych na nią grup – zaznaczyła wiceminister Henryka Mościcka-Dendys, która otworzyła 27 kwietnia X Krajowe Seminarium Europejskiej Sieci Rzeczników Praw Obywatelskich.

Spotkanie europejskich ombudsmanów odbywa się w dniach 26–29 kwietnia w Warszawie pod hasłem „Rzecznicy praw obywatelskich przeciw dyskryminacji”. Podczas przemówienia inaugurującego wydarzenie wiceszefowa polskiej dyplomacji przypomniała, że biuro polskiego Rzecznika Praw Obywatelskich było pierwszą tego typu instytucją utworzoną w państwach postkomunistycznych.

Seminarium jest organizowane wspólnie przez polskiego i europejskiego Rzecznika Praw Obywatelskich – prof. Irenę Lipowicz oraz Emily O'Reilly i po raz pierwszy odbywa się w Polsce. Organizowane co dwa lata od 1996 roku wydarzenia służą wymianie doświadczeń i wskazaniu najlepszych praktyk w zakresie przestrzegania praw obywatelskich.

W seminarium biorą udział ombudsmani z ponad 40 państw europejskich, a także przedstawiciele polskich władz i organizacji pozarządowych. Tematem dyskusji są m.in. prawa osób z niepełnosprawnościami, osób starszych oraz migrantów. We wtorkowym wystąpieniu Europejska Rzecznik Praw Obywatelskich przedstawi informacje dotyczące przestrzegania praw człowieka podczas organizacji tzw. lotów deportacyjnych, w ramach których cudzoziemcy są przymusowo odsyłani do kraju pochodzenia.

kom/ azb/

Data publikacji 27.04.2015, 16:47