MSP za kontynuacją dialogu (komunikat)

18.04.2015, 16:48aktualizacja: 18.04.2015, 16:48

- MSP informuje:

- Przedstawiciele ministerstwa skarbu są w stałym kontakcie ze stroną społeczną. Obecnie jesteśmy w trakcie serii spotkań, omawiając sytuację w poszczególnych branżach. Zgodnie z ustaleniami z 18 marca, najbliższe spotkanie strony związkowej z całym kierownictwem MSP odbędzie się jeszcze przed wakacjami. Jesteśmy przekonani, że najlepszą formułą szukania dobrych rozwiązań w interesie firm i jej pracowników jest dialog – powiedział Rafał Baniak, który spotkał się z przedstawicielami OPZZ i w imieniu MSP odebrał petycję strony związkowej.

18 marca 2015 r. odbyło się spotkanie ministra skarbu państwa, Włodzimierza Karpińskiego, z przedstawicielami organizacji związkowych działających w firmach w nadzorze Skarbu Państwa, w którym udział wzięli także wiceministrowie: Zdzisław Gawlik, Wojciech Kowalczyk i Rafał Baniak. Rozmowa dotyczyła sytuacji m.in. w branżach: górniczej, kolejowej, lotniczej i energetycznej.

Włodzimierz Karpiński zadeklarował wówczas, że zarówno on jak i jego zastępcy są gotowi do spotkań w każdej ważnej sprawie, zwłaszcza w kontekście ochrony miejsc pracy, na wniosek ustawowego partnera społecznego rządu.

Podczas spotkania ustalono, że następne będą się odbywać z poszczególnymi wiceministrami, a przed wakacjami odbędzie się spotkanie podsumowujące dotychczasowy dialog z całym kierownictwem MSP.

13 kwietnia 2015 r. Wojciech Kowalczyk, sekretarz stanu w MSP i pełnomocnik rządu ds. restrukturyzacji górnictwa węgla kamiennego podczas spotkania ze stroną związkową w Katowicach, podsumował z kolei stan realizacji porozumienia z 17 stycznia w sprawie naprawy górnictwa.

Strona rządowa realizuje porozumienia górnicze zgodnie z planem. Trwa poszukiwanie inwestorów dla poszczególnych kopalń, trwa dialog z Komisją Europejską w sprawie notyfikacji pomocy publicznej dla KW.

Wszystkie zobowiązania krótkoterminowe zostały wypełnione. Trwają intensywnie prace nad długoterminowymi aspektami porozumienia. Wśród zobowiązań przewidziano m.in., że zapisy porozumienia zostaną uwzględnione w ustawie o funkcjonowaniu górnictwa węgla kamiennego, do której, w związku z tym, został wprowadzony pakiet osłon socjalnych. W życie weszły również rozporządzenia dotyczące osłon socjalnych dla pracowników kopalń przenoszonych do SRK.

Do KE zgłoszone zostały propozycje strony związkowej dotyczące inwestycji do sfinansowania z Europejskiego Funduszu dla Inwestycji Strategicznych. Zostały także wznowione prace nad Programem rozwoju górnictwa węgla kamiennego w Polsce.

kom/ tnt/

Data publikacji 18.04.2015, 16:48