Polskie instytucje naukowe, akademickie i biznesowe powołały do życia Koalicję na rzecz Polskich Innowacji, aby wpłynąć na rozwój ekosystemu innowacji w Polsce

16.04.2015, 18:30aktualizacja: 16.04.2015, 18:30

NCBR
W wyniku prac czterech grup roboczych zostaną wypracowane rozwiązania, które mają przyczynić się do rozwoju sektora B+R w Polsce oraz zwiększenia poziomu innowacyjności polskiej gospodarki.

Jak wyjaśnił prezes Fundacji na rzecz Nauki Polskiej prof. Maciej Żylicz, koalicja będzie podejmować między innymi działania mające na celu zbliżenie środowisk naukowych i biznesowych w Polsce, a także poprawienie jakości dialogu międzysektorowego.

W trakcie spotkania inauguracyjnego, które odbyło się w czwartek w Warszawie, zwracano uwagę, że w Polsce nie lobbuje się za innowacjami, choć panuje ogólna zgoda co do potrzeby zwiększenia innowacyjności naszego kraju.

Dyrektor NCBR prof. Krzysztof Jan Kurzydłowski zauważył, że rozwój Polski za pośrednictwem skutecznych inwestycji w badania i prace rozwojowe, generujących wzrost gospodarczy oparty na nowych technologiach, służy rozwojowi cywilizacyjnemu i społecznemu.

Jak zaznaczył prof. Kurzydłowski, przełamanie barier, które blokują nas w dotarciu do grupy gospodarek zaawansowanych, wymaga wspólnego wysiłku w budowaniu dialogu pomiędzy instytucjami publicznymi, biznesem i organizacjami pozarządowymi.

Z kolei Paweł Bochniarz z firmy doradczej PwC uznał, że zwiększenie poziomu innowacyjności polskiej gospodarki jest zadaniem pokoleniowym, podobnym do tego z lat 80. i 90. Bochniarz ostrzegał przed popadaniem w zbytni optymizm związany z zalewem pieniędzy europejskich. "Jest ryzyko, że (…) damy się uśpić i zrezygnujemy z wysiłku na rzecz wzmocnienia polskiej gospodarki, uczynienia jej bardziej innowacyjnej" - ocenił.

Zdaniem głównego doradcy ekonomicznego PwC prof. Witolda Orłowskiego istnieje prosta zależność pomiędzy innowacyjnością, rozumianą jako wymyślanie nowych rozwiązań, a wysokością płac w gospodarce, szczególnie w przemyśle przetwórczym. W krajach o gospodarkach najbardziej innowacyjnych, jak skandynawskie, przeciętnie pensje są kilka razy wyższe niż w grupie państw będących w ogonie innowacyjności, gdzie o konkurencyjności decydują niskie koszty pracy. Do tej grupy zalicza się obecnie Polska. Natomiast przejście do grona krajów o gospodarkach innowacyjnych wymaga - według Orłowskiego - stworzenia ekosystemu, budowy klimatu uwielbienia dla sukcesu przedsiębiorców.

"Jeżeli chcemy zadowolić nasze ambicje i zostać krajem, gdzie ludzie zarabiają przeciętnie kilka razy więcej niż w Polsce, musimy tę gospodarkę zmienić" - podkreślił prof. Orłowski.

Według głównego doradcy ekonomicznego PwC innowacyjność to „pewien stan umysłu”. Jego zdaniem fenomen Doliny Krzemowej polega postrzeganiu innowatorów jako bohaterów, co jest zjawiskiem prawie niepowtarzalnym na świecie.

Pomysł stworzenia koalicji pojawił się rok temu w Gdańsku podczas konferencji „Innowacyjna Europa”. Założycielami koalicji są m.in.: Fundacja na rzecz Nauki Polskiej, Intel, Konfederacja Lewiatan, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, PwC, Startup Poland i Wardyński i Wspólnicy.

Bieżąca działalność Koalicji będzie opierać się na pracach grup roboczych. Operatorem Koalicji na rzecz Polskich Innowacji jest Fundacja Res Publica.

KONTAKT:

e-mail: innowacje@res.publica.pl