Kepware zwiększa sprawność operacyjną i szybkość reakcji dzięki nowej wtyczce Local Historian

29.10.2014, 18:10aktualizacja: 29.10.2014, 18:10

Dzięki nowej wtyczce Local Historian do KEPServerEX rynki automatyki przemysłowej zyskają nowe rozwiązanie do zbierania, przechowywania i korzystania z danych historycznych u ich źródła.

PORTLAND, Maine, 29 października 2014 r. /PRNewswire/ ­- przemysł automatyki korzysta z danych historycznych  w celu zwiększenia wydajności procesu technologicznego, zarządzania aktywami i przekazywania dokumentacji organom regulacyjnym. Dostęp do tych informacji ma więc kluczowe znaczenie. Zarówno zespół operacyjny, jak i inżynierowie potrzebują rozwiązań umiejscowionych blisko źródła danych, zdolnych do szybkiego zapisywania danych i posiadających elastyczność potrzebną pracownikom do sprawnego reagowania na potrzeby linii produkcyjnych, wiertni, laboratoriów badawczych, stacji pomp i innych obiektów i instalacji przemysłowych. Opracowana przez Kepware Technologies wtyczka Local Historian do KEPServerEX stanowi elastyczne, łatwe w obsłudze i wydajne rozwiązanie, dzięki któremu najpopularniejsze w przemyśle narzędzia do badania tendencji, tworzenia sprawozdań i analityki mają dostęp do danych historycznych z wykorzystaniem OPC Historical Data Access (HDA).

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20130402/NE86794LOGO

Wtyczka Local Historian może stanowić uzupełnienie istniejącego modelu Enterprise Historian w większości wielkogabarytowych obiektów przemysłowych w branży wytwórczej, energetycznej i petrochemicznej. Enterprise Historian będzie dalej funkcjonował w dużych przedsiębiorstwach jako docelowe i trwałe archiwum krytycznych informacji, ale wiele firm potrzebuje też mniejszych i bardziej elastycznych aplikacji do danych historycznych, które są łatwe w konfiguracji i zapewniają otwarty dostęp na potrzeby analiz zewnętrznych i narzędzi sprawozdawczych w miejscu gromadzenia danych.

Opracowana przez Kepware wtyczka Local Historian korzysta z platformy komunikacyjnej KEPServerEX w celu przekazywania informacji na jej działający z dużą szybkością magazyn danych. Wtyczka Local Historian przekazuje dane historyczne do customizowanych albo standardowych aplikacji klienta, które współpracują z OPC HDA i służą do wizualizacji danych, sprawozdawczości i analityki. Dzięki rozdzieleniu w Local Historian funkcji przechowywania i wizualizacji danych użytkownicy mogą wybrać rozwiązanie do wizualizacji albo sprawozdawczości, które najlepiej odpowiada ich potrzebom.

Kepware przetestowała wtyczkę Local Historian z wieloma programami do opracowywania tendencji i do sprawozdawczości, które stworzyły firmy zewnętrzne, pod kątem poprawnej implementacji w OPC HDA i zapewnienia płynnej obsługi. Jednym z programów do sprawozdawczości, na których Kepware testowała swoją wtyczkę, był XLReporter firmy SyTech.

"Local Historian firmy Kepware to rozbudowany system archiwizacji danych poparty wieloletnim doświadczeniem firmy Kepware w dziedzinie automatyki - mówi Peter Kaprielian, dyrektor generalny SyTech. - Został on kompleksowo przetestowany z XLReporter i stwierdzono, że oba produkty działają ze sobą bezproblemowo. Wraz z firmą Kepware zależy nam na dostarczaniu wysokiej jakości wsparcia dla naszych produktów".

Wtyczka Local Historian obsługuje szybkie logowanie (do 10 ms) i daje możliwość wielopoziomowej licencji dla maksymalnie 10 tys. tagów. Dzięki otwartym standardom dostęp do danych przechowywanych lokalne może mieć kilku klientów bez ponoszenia dodatkowych kosztów połączeń klienta. Więcej informacji i darmowe demonstracje oprogramowania można znaleźć na stronie internetowej Kepware. Informacje na temat wszystkich programów do opracowywania tendencji i sprawozdań od firm zewnętrznych, które przetestowano z wtyczką Kepware, można zasięgnąć od przedstawiciela Kepware, dzwoniąc pod numer +1 207 775 1660 x 208 albo wysyłając wiadomość na adres: sales@kepware.com.

Kepware Technologies

Kepware Technologies to prywatna spółka z siedzibą w Portland, w stanie Maine, zajmująca się tworzeniem oprogramowania. Oferta Kepware obejmuje oprogramowanie dla przedsiębiorstw zapewniające łączność pomiędzy różnymi urządzeniami systemów automatyki i aplikacjami komputerowymi. Z produktów Kepware mogą korzystać zarówno zakłady produkcyjne, jak i wiertnie i elektrownie wiatrowe działające na międzynarodowych rynkach pionowych, w tym podmioty działające w branży wytwórczej, petrochemicznej, energetycznej, a także w polu automatyki budynków i innych gałęzi przemysłu. Powstała w 1995 r. firma Kepware obecnie dostarcza swoje oprogramowanie do ponad 100 państw, pomagając przedsiębiorstwom w usprawnieniu procesów operacyjnych i decyzyjnych.

Więcej informacji można uzyskać na stronie: http://www.kepware.com/. O kulturze korporacyjnej firmy Kepware i tym, jak funkcjonuje ona od wewnątrz można dowiedzieć się z filmu Kepware Corporate Overview dostępnego pod tym adresem.

SyTech, Inc.

Firma SyTech od 1991 r. dostarcza oprogramowanie do generowania i analizowania sprawozdań. Jesteśmy uznaną marką pracującą nad rozwiązaniami w zakresie automatyzacji i dystrybucji sprawozdań w Excelu, PDF i formacie internetowym. Dzięki naszym nowatorskim metodom opracowujemy produkty łatwe w implementacji, bezawaryjne i wydajne. Produkty SyTech odsprzedawane są przez dystrybutorów oprogramowania automatyzacyjnego i przez firmy OEM i są stosowne już w ponad 80 państwach na całym świecie. Z wielokrotnie nagradzanego oprogramowania XLReporter korzystają zarówno małe przedsiębiorstwa komunalne, jak i najwięksi międzynarodowi producenci.

Więcej informacji można znaleźć na stronie www.SyTech.com.

Źródło: Kepware Technologies

Kontakt dla mediów: