Morska energetyka wiatrowa wymaga komplementarnego projektu wielkoskalowego magazynowania energii

30.09.2020, 17:10aktualizacja: 30.09.2020, 17:10

PGE Polska Grupa Energetyczna - logo
30 września 2020 r. w ramach konferencji Pomeranian Offshore Wind Conference odbyło się śniadanie prasowe z udziałem Wojciecha Dąbrowskiego, prezesa zarządu PGE Polskiej Grupy Energetycznej, oraz zaproszonych gości.

Morze Bałtyckie ma ogromny potencjał jako nowe źródło wytwórcze. Grupa PGE od dawna zdaje sobie z tego sprawę, dlatego jednym z filarów nowej strategii Grupy będzie budowa morskich farm wiatrowych. Program Offshore Grupy PGE obejmuje realizację 3 farm wiatrowych na Bałtyku o łącznej mocy do 3,5 GW, z czego 2,5 GW powstanie do 2030 roku.

„Program Offshore Grupy PGE to ogromna inwestycja, ale też nie jest to nasze ostatnie słowo. Planujemy dalszy rozwój w tym kierunku na innych obszarach koncesyjnych, ponieważ morskie farmy wiatrowe będą motorem neutralności PGE, którą Grupa PGE osiągnie w 2050 roku – mówi Wojciech Dąbrowski, prezes zarządu PGE. - Inwestycjom PGE w morską energetykę wiatrową będzie towarzyszyć komplementarny projekt, jakim jest program budowy wielkoskalowych magazynów energii. Pracujemy nad nim od kiedy zostałem prezesem zarządu PGE w lutym 2020 r. Nadmiar energii z OZE, której nie możemy w danej chwili wykorzystać, powinien być magazynowany w tego typu wielkoskalowych instalacjach” – dodaje.

Podczas śniadania prasowego prezes Wojciech Dąbrowski podkreślił, że jako największa grupa energetyczna w Polsce, PGE będzie rozwijać swoje doświadczenie i kompetencje w sektorze offshore, współpracując z najlepszymi. Dlatego podejmując negocjacje z partnerem strategicznym PGE liczy na wsparcie i wymianę wiedzy na poziomie technicznym tworząc w PGE wysoko wyspecjalizowaną kadrę pracowników, by kolejne projekty w przyszłości realizować samodzielnie.

KONTAKT:

Małgorzata Babska