Polityka i społeczeństwo

MON: Spot MON - Świat jaki znamy zawdzięczamy bohaterom Bitwy Warszawskiej - „1920 – POLSKIE ZWYCIĘSTWO DLA WOLNOŚCI EUROPY” (komunikat)

07.08.2020, 14:29aktualizacja: 07.08.2020, 14:29

- MON informuje:

Bitwa Warszawska, określana jako 18. decydująca bitwa w dziejach świata dla ówczesnej, odradzającej się Polski po latach niewoli była momentem szczególnym. W godzinie wielkiej próby cały naród stanął do walki w obronie niepodległości. Bitwa Warszawska była także szczególnym momentem dla Europy i świata.

Dziś, sto lat po tamtych wydarzeniach pamiętamy o bohaterach tych walk. Pamiętajmy o najwyższych dowódcach, szeregowych żołnierzach, kapelanach, ochotnikach i ochotniczkach – mówi w specjalnie przygotowanym spocie z okazji setnej rocznicy Bitwy Warszawskiej minister Mariusz Błaszczak.

Aby uczcić wielki niepodległościowy zryw, w miejscu gdzie w 1920 roku Polacy bronili niepodległości, zbudowane zostanie Muzeum Bitwy Warszawskiej. Będzie ono symbolem naszej pamięci o bohaterskich przodkach, dla których niepodległość Polski była najważniejsza.

W tym roku, w wielu miejscach w Polsce z udziałem Wojska Polskiego, odbędą się uroczystości upamiętniające bohaterów Bitwy Warszawskiej. 14 sierpnia o g. 19.00 odbędzie się uroczysty Apel Pamięci na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach. 15 sierpnia o godz. 9.30 Msza Święta z udziałem Episkopatu Polski w Ossowie, a o g. 12.00 uroczysta odprawa wart przed Grobem Nieznanego Żołnierza w Warszawie.

Bądźmy razem w 100. rocznicę zwycięstwa w Bitwie Warszawskiej!

Z okazji setnej rocznicy Bitwy Warszawskiej, Ministerstwo Obrony Narodowej opublikowało spot pt. „1920 – POLSKIE ZWYCIĘSTWO DLA WOLNOŚCI EUROPY”. W rekonstrukcji i ożywieniu historycznych zdjęć z 1920 r. wzięli udział żołnierze 1 Warszawskiej Brygady Pancernej, 21 Brygady Strzelców Podhalańskich i 18 Batalionu Dowodzenia w Siedlcach. Jednostki te wchodzą w skład 18 Dywizji Zmechanizowanej - "Żelaznej Dywizji".

Archiwalne fotografie pochodzą m.in. ze zbiorów Centralnej Biblioteki Wojskowej i Wojskowego Biura Historycznego.

W spocie przedstawiono wizualizację Muzeum Bitwy Warszawskiej, które powstaje w Ossowie. Nad dawnym polem bitwy będą powiewać biało-czerwone proporce. Na olbrzymim placu przed budynkiem Muzeum będzie miejsce dla rekonstrukcji historycznych, odbywających się co roku w Ossowie.

W spocie można zobaczyć bezcenne pamiątki związane z księdzem Ignacym Skorupką, jego krzyż i czapkę kapelana. Ksiądz Ignacy Skorupka, kapelan 236. Ochotniczego Pułku Piechoty poległ 14 sierpnia 1920 r. pod Ossowem.

Eksponaty związane z wojną polsko-bolszewicką, przedstawione w spocie, pochodzą ze zbiorów Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie. Wśród nich jest także rogatywka z charakterystyczną biało-czerwoną kokardą, która zdobiła mundury żołnierzy-ochotników. W reakcji na zagrożenie bolszewickie obywatele w różnym wieku, z różnych grup społecznych, latem 1920 r. wstępowali w szeregi Armii Ochotniczej. Można zobaczyć także odznakę 18 Dywizji Piechoty, która brała udział w wojnie polsko-bolszewickiej. Podczas Bitwy Warszawskiej "jej waleczność istnych cudów dokazała". Za niezłomną postawę i bohaterstwo żołnierzy została nazwana "Żelazną Dywizją". Jej tradycje dziedziczą żołnierze 18 Dywizji Zmechanizowanej, których widzimy w spocie.

Bezcenne pamiątki pokazane w spocie będzie można zobaczyć od 13 sierpnia 2020 roku, w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie, gdzie zostanie uroczyście otwarta wystawa pod hasłem „Czas Chwały - Bitwa Warszawska 1920 r. - 18. decydująca w dziejach świata”.

Przesłanie spotu podkreślają jego słowa: „Po stu latach przypominamy Europie i Światu o polskim wkładzie w obronę najwyższych wartości: wolności, godności ludzkiej, i prawie narodów do samostanowienia. Świat jaki znamy, zawdzięczamy bohaterom Bitwy Warszawskiej”.

Zapraszamy do obejrzenia spotu https://www.youtube.com/watch?v=zTqAM0uXfvQ

kom/ osz/ par/