23.07.2020, 14:57aktualizacja: 23.07.2020, 14:57

Raport bieżący 41/2020

Zarząd Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa SA ("PGNiG", "Spółka") informuje o zawarciu w dniu 23 lipca 2020 roku umowy o współpracy oraz zachowaniu poufności ("Umowa") z Polskim Koncernem Naftowym Orlen S.A. ("PKN Orlen"), zmierzającej m.in. do przygotowania i dokonania przez PKN Orlen zgłoszenia zamiaru dokonania koncentracji o wymiarze wspólnotowym w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Rady (WE) nr 139/2004 z dnia 20 stycznia 2004 roku w sprawie kontroli koncentracji przedsiębiorstw (rozporządzenie w sprawie kontroli łączenia przedsiębiorstw) oraz przeprowadzenia procesu due diligence PGNiG.

Strony zobowiązały się podjąć wszelkie niezbędne środki, aby udostępnianie informacji w związku z wykonywaniem Umowy odbywało się z poszanowaniem przepisów prawa, w tym w szczególności z poszanowaniem przepisów prawa konkurencji.

Zawarcie Umowy jest związane z podpisaniem w dniu 14 lipca 2020 roku listu intencyjnego pomiędzy PKN Orlen a Skarbem Państwa - reprezentowanym przez Ministra Aktywów Państwowych, w sprawie rozpoczęcia procesu przejęcia przez PKN Orlen kontroli nad PGNiG.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz