Briefing prasowy poprzedzający otwarcie wystawy „Szablą i krzyżem”

22.07.2020, 12:54aktualizacja: 22.07.2020, 12:54

Zamek Królewski w Warszawie/Rosen
Pokaz obrazu Jana Henryka Rosena w stulecie Cudu nad Wisłą 1920 - 23 lipca 2020 r., godz. 11.00, Biblioteka Królewska Zamku Królewskiego w Warszawie.

Obraz Jana Henryka Rosena „Polska – Matka świętych, tarcza chrześcijan”, ozdobny wielkoformatowy fryz o wymiarach 54x726 cm, został wykonany do Pawilonu Polskiego na Międzynarodową Wystawę Prasy Katolickiej w Watykanie, którą otwarto 12 maja 1936 roku.

Ekspozycję tę zorganizowali przedstawiciele kościoła katolickiego dla uczczenia 75-lecia watykańskiego dziennika „L`Osservatore Romano”, założonego w 1861 roku. Fryz do wystawy zamówiono u jednego z najważniejszych polskich artystów nurtu symbolizmu, prof. J. H. Rosena, przebywającego we Lwowie.

Dzieło przedstawia postacie związane z krzewieniem i obroną wiary, koncepcję połączenia myśli o ukazaniu Polski jako ostoi wschodniego chrześcijaństwa z postaciami i faktami, które ją budowały i rozwijały, tak pod względem religijnym, jak i naukowym oraz kulturalnym. Obraz przedstawia jedenaście postaci rozmieszczonych w dwóch grupach po obu stronach przedstawionego centralnie, konturowego, opartego na XVII-wiecznym przekazie graficznym przedstawienia Wawelu, ponad którym widnieje ryngraf z wizerunkiem Matki Boskiej Częstochowskiej. Malarz wśród postaci ukazał św. Jana Kantego, Jana Kochanowskiego, św. Stanisława Kostkę, kardynała Ledóchowskiego, Józefa Kuncewicza, ks. Ignacego Skorupkę z krzyżem w ręku, podtrzymywanego przez polskiego żołnierza. Na obrazie widzimy też króla Jana III Sobieskiego, Józefa Piłsudskiego i inne postacie. To monumentalne dzieło związane z historią kościoła oraz obecnością kultury polskiej jest nośnikiem treści narodowych, w powiązaniu z tematyką religijną na arenie europejskiej. Fryz nie jest powszechnie dostępny i znajduje się obecnie w Kurii Metropolitalnej w Warszawie.

Pokazowi będzie towarzyszyła prezentacja następujących dzieł: „Potyczka ułanów z Kozakami”, Wojciech Kossak, olej na płótnie, 1920, Zamek Królewski w Warszawie oraz „Marszałek Józef Piłsudski na Kasztance”, A.B. Szczerbiński, , olej na płótnie, 1933, Zamek Królewski w Warszawie.

Pokaz będzie czynny do 27 września w Bibliotece Królewskiej Zamku Królewskiego w Warszawie.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 22.07.2020, 12:54