Polityka i społeczeństwo

MEN: Więcej dzieci w grupie przedszkolnej. Aktualizacja wytycznych GIS dla przedszkoli (komunikat)

05.06.2020, 15:36aktualizacja: 05.06.2020, 15:36

– Rzecznik prasowy MEN informuje:

Główny Inspektor Sanitarny opublikował aktualne wytyczne dla przedszkoli, oddziałów przedszkolnych oraz instytucji opieki nad dziećmi w wieku do lat 3. Główne zmiany dotyczą m.in. zwiększenia liczebności grupy z 12 do 16 dzieci oraz zmniejszenia z 4 do 3 metrów kw. minimalnej przestrzeni do wypoczynku, zabawy i zajęć dla dzieci w sali.

W tej sprawie otrzymywaliśmy prośby od rodziców i dyrektorów przedszkoli. Zwróciliśmy się z tą kwestią do Głównego Inspektora Sanitarnego, aby rozważył ewentualnie możliwość zwiększenia liczby dzieci w danej grupie. Analizowaliśmy bieżącą sytuację dotyczącą liczby dzieci uczęszczających do przedszkoli. Obecnie zajęcia opiekuńcze realizowane są w ponad 15 tys. przedszkoli, do których uczęszcza ponad 203 tys. dzieci.

Zapewnienie opieki dla najmłodszych dzieci to realna pomoc dla rodziców, którzy muszą wrócić do pracy i nie mogą zostać z dziećmi w domu. Po raz kolejny dziękujemy wszystkim dyrektorom, samorządom i innym organom prowadzącym przedszkola, którzy na prośbę rodziców uruchomili placówki.

Dla nas kluczową kwestią jest bezpieczeństwo dzieci, nauczycieli, pracowników niepedagogicznych oraz rodziców. Zadbaliśmy o to, aby dyrektorzy przedszkoli oraz samorządy otrzymali szczegółowe wytyczne przygotowane przez Ministerstwo Zdrowia i Głównego Inspektora Sanitarnego. Dzięki temu możliwe było odpowiednie przygotowanie placówek do opieki nad dziećmi.

W załączeniu przesyłam wytyczne – dokument GIS.

Wytyczne zamieściliśmy również na naszej stronie internetowej https://www.gov.pl/web/edukacja/wytyczne-gis-mz-i-men

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP:serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo pokrewne. (PAP)

kom/ mst/ joz/

Data publikacji 05.06.2020, 15:36