Nagrodzeni Ambasadorowie Gospodarki o działaniach w kryzysie

15.04.2020, 15:11aktualizacja: 15.04.2020, 15:11

Media Forum/Bartosz Tomczyk
Instytut Biznesu przyznał w tym roku wyróżniającym się i zaangażowanym menedżerom tytuły Ambasadora Gospodarki. Teraz w związku z trudną sytuacją, jaka zagraża polskim przedsiębiorcom, czekają ich wyzwania, które potwierdzą ich umiejętności zarządzania w kryzysie.

Jednym z nagrodzonych jest Bartosz Tomczyk, przewodniczący Rady Nadzorczej w firmie Provema. Kryzys związany z pandemią to realne zagrożenie. Bartosz Tomczyk mówi: „Przyznam, że jest to dla nas czas bardzo wytężonej pracy. Dzięki doświadczaniu, wykorzystaniu technologii i algorytmów sztucznej inteligencji szybko dostosowujemy nasz biznes do sytuacji rynkowej. Efekty naszych działań już obserwujemy i jestem przekonany, że podejmowane przez nas decyzje pozwolą nam realizować przyjęte strategie. Obecnie podjęliśmy zdecydowane działania, aby jak najszybciej dostosować się i wyeliminować potencjalne problemy, które stanęły nie tylko przed naszą branżą, ale całą gospodarką. Jako fintech działający głównie online, komunikacja zdalna to nasze naturalne środowisko pracy”.

Kolejny nagrodzony tytułem Ambasadora Gospodarki to Leszek Zołotarski, właściciel firmy El-Expert z siedzibą w Gorzowie Wielkopolskim, która ma swoje oddziały w Danii i Norwegii, a zlecenia wykonuje na całym świecie. Leszek Zołotarski podkreśla: „Staramy się, aby przestój był okresem produktywnym. Wykorzystujemy ten czas na dokształcanie się, szczególnie w zakresie najnowszych technologii. Możemy zrobić mnóstwo rzeczy, na które zawsze brakowało czasu. Do wszystkiego staramy się podchodzić pozytywnie”.

Nagrodę od Instytutu Biznesu otrzymał również Robert Samczyk, prezes spółki Protech Motors, zajmującej się relokacją parków maszynowych, zakładów, fabryk. W obecnej sytuacji Robert Samczyk uspokaja: „Radzimy sobie całkiem nieźle, choć wielu naszych klientów ograniczyło produkcję lub tymczasowo zamknęło swoje zakłady. Niektóre firmy wprowadzają tymczasowe zakazy wstępu dla zewnętrznych firm podwykonawczych. Protech Motors pracuje, choć oczywiście zachowujemy wszelkie niezbędne środki ochrony naszych pracowników”.

Nagroda „Ambasador Gospodarki” jest przyznawana od dwóch lat przez Instytut Biznesu ambitnym, przedsiębiorczym i wyróżniającym się menedżerom, a także firmom wnoszącym istotny wkład w rozwój polskiej gospodarki.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 15.04.2020, 15:11
Źródło informacji Kompania Wydarzeń Artystycznych Kolasa i Tchórzewska Sp.j.