Polityka i społeczeństwo

CBA: Były pracownik katowickiego Urzędu Marszałkowskiego oraz przedstawiciel jednej ze śląskich firm zatrzymani przez Centralne Biuro Antykorupcyjne (komunikat)

04.03.2020, 09:20aktualizacja: 04.03.2020, 09:20

- CBA informuje:

Funkcjonariusze katowickiej Delegatury CBA prowadzą śledztwo w sprawie przyjmowania i udzielania korzyści majątkowych i osobistych przez pracowników Urzędu Marszałkowskiego w Katowicach. Postępowanie jest prowadzone wspólnie z Prokuraturą Okręgową w Częstochowie. Do tej sprawy zatrzymano dzisiaj byłego Zastępcę Dyrektora Wydziału Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Katowicach oraz przedstawiciela jednej ze śląskich spółek. Jak ustalono w trakcie śledztwa spółka dostarczała piasek na budowę jednego z odcinków autostrady A-1 Pyrzowice – Woźniki.

Zgromadzony w sprawie materiał wskazuje, że w 2016 r. urzędnik przyjmował korzyści majątkowe w zamian za przyspieszenie wydania korzystnej dla tej spółki decyzji administracyjnej dotyczącej zagospodarowania odpadów składowanych w wyrobisku powstałym po wydobyciu piasku. Po zakończeniu czynności procesowych mężczyźni trafią do Prokuratury Okręgowej w Częstochowie, gdzie usłyszą zarzuty.

Są to pierwsze zatrzymania w tym śledztwie.

W związku z toczącym się postępowaniem CBA informuje osoby, które dały się uwikłać w ten proceder i wręczyły korzyść majątkową, że istnieje możliwości skorzystania z tzw. klauzuli niekaralności wynikającej z art. 229 par. 6 kk.

Zgodnie z kodeksem karnym warunkiem uniknięcia odpowiedzialności karnej, jeżeli korzyść majątkowa lub osobista albo ich obietnica zostały przyjęte przez osobę pełniącą funkcję publiczną, jest dobrowolne zawiadomienie organów ściągania – w tym przypadku Delegatury CBA w Katowicach z siedzibą przy ul. 1-go Maja 123, tel. 22 437 32 00.

Sprawca musi przy tym powiadomić o tym fakcie zanim organ ten o nim się dowiedział i ujawnić wszystkie istotne okoliczności przestępstwa.

kom/ mom/ mark/

Data publikacji 04.03.2020, 09:20