Polityka i społeczeństwo

MON: Weterani szlifują formę (komunikat)

24.01.2020, 14:36aktualizacja: 24.01.2020, 14:36

- MON informuje:

Już 29 stycznia w Mrągowie rozpocznie się pierwsze w tym roku zgrupowanie przygotowujące polskich weteranów misji zagranicznych do zawodów Invictus Games 2020. Igrzyska odbędą się w maju w Hadze.

Będzie to już czwarte zgrupowanie, na którym polska reprezentacja, startująca pod nazwą Team InvictusPoland, będzie szlifować swoją formę. Zgrupowanie odbędzie się na terenie Wojskowego Ośrodka Szkoleniowo-Kondycyjnego w Mrągowie i będzie trwało do 3 lutego. Uczestniczy w nim 22 weteranów, którzy w czasie wykonywania zadań na misji i pełnienia służby w kraju ponieśli trwały uszczerbek na zdrowiu.

Start w zawodach Invictus Games, będzie drugim z udziałem Polaków. Nasi weterani dołączyli do grona uczestników zawodów w czasie zmagań w Sydney w 2018 r. Wówczas kilkukrotnie zajmowali czwarte miejsca, nieznacznie tylko przegrywając walkę o medale.

Zgrupowania, których będzie w sumie sześć, odbywają się pod okiem doświadczonej kadry trenerskiej. Dzięki fachowej opiece sportowej i medycznej weterani, którzy nierzadko ponieśli poważny uszczerbek na zdrowiu, nie tylko poprawiają swoją formę fizyczną, ale też rehabilitują się. Ideą zawodów Invictus Games jest bowiem nie tylko sama rywalizacja sportowa, ale przede wszystkim integracja środowiska weteranów i budowanie powszechnej świadomości o tej grupie społecznej.

Polscy zawodnicy przygotowują się do startu w takich konkurencjach jak: siatkówka na siedząco, pływanie, lekka atletyka, kolarstwo, łucznictwo czy wioślarstwo halowe. Udział w zawodach możliwy jest dzięki wsparciu Ministerstwa Obrony Narodowej oraz Polskiej Grupy Zbrojeniowej S.A. Nad przygotowaniami czuwa Centrum Weterana Działań Poza Granicami Państwa.

Przedstawicieli mediów zainteresowanych obserwacją treningów zapraszamy do Wojskowego Ośrodka Szkoleniowo-Kondycyjnego w Mrągowie (Półwysep Czterech Wiatrów 1, 11-701 Mrągowo) codziennie od 29 stycznia do 3 lutego, po wcześniejszym umówieniu wizyty z rzecznikiem prasowym Polskiej Reprezentacji Sportowej Jackiem Matuszakiem (tel. 609 194 848; mail: jacek.matuszak@mon.gov.pl).

# # #

Zawody Invictus Games organizowane są z inicjatywy księcia Harry`ego od 2014 r. Dotychczas odbyły się w Londynie (2014), Orlando (2016), Toronto (2017) i Sydney (2018). W tegorocznej edycji, rozgrywanej w Hadze, uczestniczyć będzie ponad 500 weteranów z 20 krajów.

ryb/ godl/

Data publikacji 24.01.2020, 14:36