Wiodący, międzynarodowy koncern medyczny przeprowadza inwestycję strategiczną w SiO2 Medical Products, zyskując dostęp do potencjalnie przełomowej, nowatorskiej technologii opakowań

19.11.2019, 10:40aktualizacja: 19.11.2019, 10:40

• Inwestycja jest potwierdzeniem zainteresowania co do wykorzystania technologii SiO2, która może być źródłem różnych zalet, w tym wyższej jakości i wydajności. • Przełomowa technologia SiO2 ma być źródłem korzyści regulacyjnych, lepszych opakowań pierwotnych i potencjalnych oszczędności operacyjnych w zakresie wielu produktów. • Finansowaniu współprzewodniczy MPM Capital, wiodąca firma inwestycyjna w branży opieki zdrowotnej.

Auburn, Alabama, 18 listopada 2019 r. /PRNewswire/ - Firma SiO2 Medical Products ogłosiła dziś otrzymanie inwestycji strategicznej od Novartis w celu zbadania możliwości i potencjalnego wykorzystania postępów w badaniach materiałowych firmy w zakresie technologii opakowań co do wielu produktów. Opakowania SiO2 składają się z uformowanych, plastikowych pojemników z cienką, przypominającą szkło warstwą w środku. Opatentowana technologia firmy SiO2 ma być źródłem szeregu potencjalnych korzyści przedstawionych poniżej.

• Lepsze opakowania (niższa zawartość pyłu, bez oleju krzemowego i wolframu, bez delaminacji, przypominająca szkło bariera tlenowa, lepsza kontrola nad wymiarami, bez pęknięć).

• Innowacyjna technologia badań materiałowych z potencjałem na zwiększenie jakości i standardów bezpieczeństwa w zakresie biologików. Biorąc pod uwagę coraz surowsze podejście agencji regulujących opiekę zdrowotną do zawartości pyłu zwłaszcza w produktach oftalmologicznych, technologia firmy SiO2 jest wyjątkową platformą pozwalającą na reakcję na te wymagania.

• Potencjalne oszczędności operacyjne powiązane z lepszą kontrolą nad wymiarami. Oznacza to bardziej precyzyjną obsługę, napełnianie, inspekcję i współpracę z maszynami (np. automatycznymi napełniaczami) oraz lepsze dozowanie.

Zgodnie z przewidywaniami po pierwszym pomyślnym zastosowaniu w oftalmologii technologia ta może zostać przyjęta w wielu produktach.

SiO2, firma zajmująca się zaawansowanymi badaniami materiałowymi pozostająca w posiadaniu prywatnym, produkuje precyzyjnie formowane pierwotne pojemniki na leki z polimerów olefinowych COP wykorzystujące cienki, przezroczysty system powłok z krzemu złożony z organosiloksanu i nano warstw krzemionki. Przełomowy system powłok w wyjątkowy sposób łączy trwałość i spójność wymiarową plastiku z właściwościami bariery tlenowej, niskim poziomem emisji i stabilnością pH charakterystyczną dla szkła (tj. kwarc).

„Dziękujemy inwestorom Novartis i MPM Capital i wyglądamy współpracy z Novartis w zakresie wielu zastosowań naszej technologii badań materiałowych – skomentował Lawrence Ganti, główny dyrektor handlowy firmy. – Novartis podziela naszą wizję postępu technologicznego w celu realizacji lepszych wyników dla pacjentów. Wierzymy, że współpraca ta jest pierwszą tego typu, gdzie wykorzystanie zaawansowanych badań materiałowych w dostarczaniu leków może podnieść poziom życia klientów” – dodali w łącznym oświadczeniu dr Robert Pangborn, emerytowany dyrektor badań i rozwoju w Dow Chemical Corp. i dr Bob Langer, profesor na uczelni MIT. Obaj uczeni przewodzą radzie naukowej SiO2 przy współpracy z wiodącymi naukowcami z całego świata.

„Przywództwo SiO2 w połączeniu z współpracą z Novartis stawia firmę na drodze do przyszłego sukcesu – skomentował Tony Rosenberg, partner wykonawczy MPM Capital i dyrektor rady SiO2. – Innowacyjna technologia powłoki SiO2 w pierwotnych pojemnikach na leki ma potencjał do zainicjowania innowacji w wielu produktach w cyklu rozwoju aż do trafienia na rynki” – dodał partner.

O MPM Capital

MPM Capital to firma inwestycyjna w branży opieki zdrowotnej ciesząca się ponad dwoma dekadami doświadczenia w fundowaniu i inwestowaniu w firmy nauk przyrodniczych dążące do przełożenia innowacji naukowych na leki na najpoważniejsze choroby. Dzięki pracy doświadczonego i zaangażowanego zespołu inwestorów i partnerów wykonawczych MPM dąży do wspierania przełomów medycznych, które radykalnie zmieniają życie pacjentów. Firma inwestuje w trzech formach: fundusz venture capital BV2018, onkologiczny fundusz crossover (kapitał prywatny i publiczny) oraz inna inicjatywa inwestycyjna w dziedzinie onkologii z organizacją Dana-Farber Cancer Institute. Dodatkowe informacje można znaleźć na stronie http://www.mpmcapital.com/www.mpmcapital.com.

O SiO2 Medical Products

SiO2 Medical Products to amerykańska korporacja badań materiałowych w posiadaniu prywatnym zarządzana przez tę samą rodzinę od 100 lat zaangażowana we wdrażanie przełomowych technologii. Firma skupia się na produkcji najbezpieczniejszych i najbardziej niezawodnych opakowań w branży biotechnologicznej i powiązanych sektorach. Firma opracowała nowy materiał do produkcji opakowań. Obecnie siedziba firmy znajduje się w Auburn w stanie Alabama w pobliżu Atlanty w stanie Georgia. Firma pracuje nad otwarciem nowego zakładu w okolicy Bazylei w Szwajcarii w celu produkcji na poziomie jakości six-sigma plus we wszystkich zakładach. Firma ściśle współpracuje z wiodącymi profesorami na największych uniwersytetach badawczych, w tym University of California, University of Chicago, MIT i CalTech. Dodatkowe informacje można znaleźć na stronie www.sio2med.com.

Niniejszy komunikat prasowy może zawierać oświadczenia dotyczące przyszłości powiązane z SiO2 Medical Products oparte na przekonaniach kadry zarządzającej SiO2 oraz założenia przyjęte przez kadrę zarządzającą SiO2 na podstawie obecnie dostępnych informacji. Tego typu oświadczenia dotyczące przyszłości są z natury objęte znaczącymi czynnikami ryzyka i niepewności. Oświadczenia dotyczące przyszłości obejmują, bez ograniczeń, oświadczenia związane z perspektywami biznesowymi SiO2, przyszłym rozwojem, trendami i warunkami w branży oraz na rynkach geograficznych, na których działa SiO2, strategiami, planami, celami firmy, jej możliwościami kontroli nad kosztami, a także oświadczenia dotyczące cen, poziomów sprzedaży, operacji, marży, ogólnych trendów rynkowych, zarządzania ryzykiem oraz kursów wymiany walut.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/556205/SiO2_Logo.jpg

Źródło: SiO2 Medical Products, Inc.

Data publikacji 19.11.2019, 10:40
Źródło informacji PR Newswire