MRiRW: aktywna starość na obszarach wiejskich (komunikat)

13.11.2019, 20:11aktualizacja: 13.11.2019, 20:11

- MRiRW informuje:

Dziś rozpoczęła się dwudniowa konferencja „Aktywna starość na obszarach wiejskich. Między diagnozą a działaniem”, w której wziął udział minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.

– Dane demograficzne są jednoznaczne – będziemy się starzeli – stwierdził minister. Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że choć w Polsce obserwowana jest, jako jedyna w Europie, migracja z miasta na wieś, to problem starzenia się społeczeństwa będzie narastał. Obecnie poziom migracji na wieś wynosi 50 tysięcy rocznie. Jak zauważył minister rodzi to wiele nowych zjawisk.

– Brakuje wzajemnego zrozumienia, ale trzeba mieć świadomość, że wieś to przede wszystkim miejsce produkcji żywności i nie ma alternatywy dla tego faktu – stwierdził minister.

Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że lepsze warunki życia, stopniowe niwelowanie różnic pomiędzy miastem a wsią stwarzają nowe wyzwania.

– Coraz większy odsetek społeczeństwa będą stanowili ludzie, którzy zakończyli już swoją karierę zawodową i trzeba uczynić wszystko, aby ich życie było aktywne, ciekawe – podkreślił minister Ardanowski.

Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że obowiązkiem państwa, organów samorządu i wszelkich instytucji jest pomoc rodzinom, a nie wyręczanie ich w odpowiednim zagospodarowaniu czasu ludziom starszym.

– Potrzeba niesienia pomocy ludziom starszym zawsze będzie aktualna. Wtedy kiedy nie ma już aktywności zawodowej, ważne jest abyśmy mogli realizować swoje zainteresowania i pasje, a może odnaleźć nowe – powiedział minister.

Minister Ardanowski przypomniał, że nie ma lepszego sposobu wychowania młodego człowieka niż rodzina wielopokoleniowa, ale to zostało zniszczone w latach komunistycznych. Dlatego tak ważne jest znalezienie odpowiednich rozwiązań, aby stworzyć warunki do odbudowy tych więzi.

– Jak sprawić, aby ludzie starsi na obszarach wiejskich nie byli zdani na samotność? Szukajmy wspólnie pomysłów i sposób na to, jak stworzyć mechanizmy, które sprawią, że ludzie starsi będą spędzali te lata w szacunku, w poczuciu otaczającej ich miłości – pytał minister, zwracając się do uczestników konferencji z apelem o wypracowanie propozycji konkretnych rozwiązań.

Minister Jan Krzysztof Ardanowski podkreślił, że w rozpoczynającej się kadencji będą kontynuowane programy socjalne. Zwrócił ponadto uwagę, że w ciągu najbliższego półrocza zapadną ostateczne decyzje dotyczące finansowania Wspólnej Polityki Rolnej i polityki spójności.

– Dlatego tak ważne jest przygotowanie konkretnych propozycji rozwiązań, które będą mogły być realizowane w nowej perspektywie finansowej Unii Europejskiej – podkreślił szef resortu rolnictwa.

kom/ mom/ robs/

Data publikacji 13.11.2019, 20:11