Pierwsza elektryczna dorożka w Wiedniu

23.10.2019, 12:36aktualizacja: 23.10.2019, 12:36

Fot. 1 © Wien Energie/Martin Lusser
Od ubiegłego tygodnia można w austriackiej stolicy, Wiedniu, spotkać pierwszą elektryczną dorożkę. Nie tylko poprzez swój niecodzienny wygląd wzbudza ona zainteresowanie wszystkich przechodniów, wiedeńczyków i turystów. Jest też nową, przyjazną dla zwierząt i środowiska formą mobilności, ale jej główne zadanie to promowanie e-mobilności.

Ekologiczna mobilność jest jednym z najważniejszych czynników ochrony klimatu. Miasto Wiedeń inwestuje zatem w dalszy rozwój transportu publicznego, a także w e-mobilność.

W związku z tym w najbliższych tygodniach w Wiedniu odbędzie się szereg działań i wydarzeń informacyjnych, a kilka dni temu zaprezentowano nową formę ekologicznego transportu elektrycznego: pierwszą dorożkę elektryczną w Austrii. Konie dorożkarskie zostały zastąpione silnikiem elektrycznym. Dorożka ma być przyjazną dla środowiska oraz dla zwierząt nową formą mobilności.

Dorożka elektryczna jest w 100 procentach ładowana energią elektryczną, pochodzącą ze źródeł odnawialnych, a do tego z miejskich stacji ładowania. "Do 2020 r. uruchomimy aż 1000 publicznych stacji ładowania elektrycznego, w których będzie używana tylko ekologiczna energia elektryczna" - powiedziała Ulli Sima, członek Zarządu miasta Wiednia ds. środowiska, która wzięła udział w jeździe próbnej pierwszą, wiedeńską dorożką elektryczną.

Elektryczne pojazdy mają stać się alternatywą do klasycznych dorożek, przy mocy 16 kW - co odpowiada ponad 20 koniom mechanicznym - w zależności od załadunku mogą przejechać nawet do 120 km. Oferują miejsce dla maksymalnie ośmiu osób i mogą rozwinąć prędkość do 25 km/h.

Specjalny pojazd został zamówiony przez Wien Energie, spółkę energetyczną z Wiednia, ale nie będzie on konkurował z dorożkarzami, będącymi od lat jednym z symboli stolicy Austrii. Na chwilę obecną elektryczna dorożka będzie głównie wykorzystywana do promowania e-mobilności.

Dzięki wielkim wysiłkom w celu ochrony klimatu w ostatnich latach, Wiedeń już dziś jest miastem o najniższej emisji CO2 w całej Austrii.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 23.10.2019, 12:36