RiskHub, nowa jednostka ING Tech Poland, rozpoczyna działalność

20.09.2019, 15:06aktualizacja: 20.09.2019, 15:06

ING Tech Poland/RiskHub
ING Tech Poland, technologiczna firma z 16-letnim stażem, która z powodzeniem dostarcza innowacyjne usługi IT dla ING na całym świecie, rozszerza swoją działalność i otwiera nową jednostkę w Warszawie - RiskHub.

Głównym zadaniem RiskHubu jako Centrum Wiedzy Eksperckiej jest kształtowanie polityki modelowania ryzyka i analizy danych w Polsce.

Nową jednostkę ING Tech Poland tworzy międzynarodowy zespół, który pracuje nad globalnymi projektami. RiskHub jest obecnie jednym z największych centrów modelowania ryzyka kredytowego w Polsce. Zadania realizowane w ramach tej jednostki dotyczą czterech obszarów: data science, modelowanie ryzyka kredytowego, modelowanie ryzyka rynkowego oraz walidacja modeli ryzyka. Zespół RiskHub skupia się na nowych sposobach realizacji zadań i wdrażaniu nowych aplikacji, które usprawnią pracę całej Grupie ING, realizując misję „To make modelling glamorous”.

„ING dynamicznie rozwija obszar modelowania ryzyka, wychodząc naprzeciw rosnącym wymaganiom regulatorów - od wymogów prawnych, poprzez zapewnianie odpowiedniej jakości danych, aż po wyścig o talenty na rynku pracy. Naszą ambicją jest stworzenie innowacyjnej społeczności skupionej na ryzyku i zbudowanie pozycji pracodawcy pierwszego wyboru na warszawskim rynku. Decyzja Grupy ING o otwarciu tej jednostki jest też dla nas dowodem uznania i zaufania do tego, co robimy w Polsce” - komentuje Paweł Michalik, dyrektor zarządzający ING Tech Poland.

Aktualnie jednostka w Warszawie zatrudnia ponad 60 osób. Według planowanych estymacji, do końca 2019 roku ING Tech Poland będzie zatrudniać w tym obszarze 90 osób, a w 2020 roku 150. Główna siedziba znajduje się w Katowicach, gdzie pracuje 980 specjalistów IT, którzy codziennie dostarczają jednostkom ING na całym świecie usługi z zakresu bezpieczeństwa IT, hostingu, usług zdalnych oraz aplikacyjnych.

Oficjalne otwarcie jednostki odbędzie się 20 września.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 20.09.2019, 15:06