Forum Zielonego Pasa i Drogi w Pekinie przyciąga pożyczkodawców z całego świata

19.08.2019, 13:08aktualizacja: 19.08.2019, 13:08

Pekin, 19 sierpnia 2019 r. /PRNewswire/ - W dniu dzisiejszym ponad 150 przedstawicieli 40 globalnych banków, firm inwestycyjnych i organizacji międzynarodowych zgromadziło się w Pekinie na pierwszym forum plenarnym Zasad Zielonych Inwestycji Pasa i Drogi (z jęz. ang. Green Investment Principles, GIP). Forum jest efektem dążeń do promocji odpowiedzialnych środowiskowo inwestycji w ramach Inicjatywy Pasa i Drogi.

Program GIP wdrożony przez Komitet Zielonych Finansów Chin i City of London w listopadzie 2018 r. obejmuje zestaw zasad mających na celu promocję odpowiedzialnych środowiskowo inwestycji w regionie Pasa i Drogi. Trzydzieści międzynarodowych instytucji, w tym główni pożyczkodawcy regionu, zapisało się do GIP. Dzisiejsze spotkanie jest pierwszą okazją do rozmów członków GIP i możliwością dyskusji nad wdrażaniem zasad.

„W najbliższych dekadach większość inwestycji infrastrukturalnych na świecie będzie miało miejsce w regionie Pasa i Drogi, co będzie miało poważny wpływ na klimat i środowisko – skomentował dr Ma Jun, przewodniczący Komitetu Zielonych Finansów Chin. – Celem GIP jest zachęcenie i wspieranie organizacji zaangażowanych w program w lepszą integrację kwestii ekologicznych w procesy podejmowania decyzji i wdrażania inwestycji w regionie” – dodał przewodniczący.

W celu wspierania wdrażania GIP i budowania możliwości w zakresie zielonych inwestycji zaangażowanych instytucji założono sekretariat z biurami w Pekinie i Londynie. Opracowana zostanie także baza danych zielonych projektów, która posłuży do dzielenia się informacjami między pożyczkodawcami i właścicielami projektów.

„GIP przyniesie korzyści krajom położonym wzdłuż Pasa i Drogi przez ułatwianie zielonych inwestycji, zmniejszanie negatywnego wpływu nowych inwestycji i tworzenie rozsądnych możliwości biznesowych” – skomentował Chen Yulu, zastępca zarządcy PBOC.

„Z przyjemnością wyglądam współpracy brytyjskich instytucji z partnerami z Chin i całego świata w ramach dzielenia się najlepszymi praktykami w celu wdrażania zasad w jak najlepszy sposób” – skomentowała Christina Scott, Chargé d'Affaires w Ambasadzie Brytyjskiej w Pekinie.

„Przy współpracy z partnerami z Chin w ramach UK-China Green Finance Centre odgrywamy kluczową rolę w zapewnieniu, że największe projekty infrastrukturalne obejmą zasady niskiej emisji węgla i zrównoważonego rozwoju” – skomentował Sir Roger Gifford, przewodniczący brytyjskiego Green Finance Institute.

Uczestnicy dzisiejszego spotkania uzgodnili powołanie trzech grup roboczych do zbadania najlepszych praktyk i opracowania narzędzi oraz metodologii ich wdrożenia. Grupy robocze, zarządzane wspólnie przez organizacje zaangażowane w GIP, będą odpowiedzialne za tematykę taką jak ocena ryzyka środowiskowego, ujawnianie informacji oraz innowacje w zakresie zielonych produktów finansowych.

Źródło: China Green Finance Committee

Data publikacji 19.08.2019, 13:08