Polityka i społeczeństwo

Blue Magic Inc. uruchamia japanese-cuisine.com, platformę e-learningową poświęconą kulturze kulinarnej i technikom przyrządzania potraw prawdziwej kuchni japońskiej

12.07.2019, 12:57aktualizacja: 12.07.2019, 12:57

Jedyny kurs na świecie zgodny z uznanym przez rząd japoński systemem certyfikacji, w ramach którego nadawane są brązowe odznaczenia.

TOKIO--(BUSINESS WIRE) - Spółka Blue Magic Inc. z siedzibą w Tokio, której dyrektorem generalnym jest Yukiko Akimoto, opracowała program e-learningowy poświęcony kulturze kulinarnej i technikom przyrządzania potraw prawdziwej kuchni japońskiej. Program powstał we współpracy z Japońską Akademią Kulinarną w Tokio prowadzoną przez dyrektora Yoshihiro Murata. Program ma swoją światową premierę 12 lipca br.

Niniejsza informacja prasowa zawiera multimedia. Pełna wersja dostępna na stronie: https://www.businesswire.com/news/home/20190711005266/en/

Chociaż na świecie jest ponad 120 tys. japońskich restauracji, dane wskazują, że tylko 3% z nich jest prowadzonych przez japońskich kucharzy. Zainteresowanie kuchnią japońską jest ogromne zarówno wśród profesjonalnych kucharzy pracujących w japońskich restauracjach na całym świecie, jak i wśród adeptów szkół kulinarnych. Wiele osób chciałoby zgłębić tajniki prawdziwej kuchni japońskiej.

Mimo to na świecie jest bardzo niewiele szkół, które uczą przyrządzania potraw kuchni japońskiej. Z wyjątkiem kilku restauracji na świecie, właściwie nie ma miejsc, gdzie można opanować sztukę prawdziwej kuchni japońskiej.

Projekt e-learningowy jest więc próbą uzupełnienia tej luki i przyczynienia się do rozwoju kuchni japońskiej i tamtejszej kultury kulinarnej, oferując możliwości poznania kultury kulinarnej Japonii i opanowania technik przygotowywania potraw kuchni japońskiej z dowolnego miejsca na świecie.

Program zajęć opracowała Japońska Akademia Kulinarna, angażując najlepszych kucharzy z Japonii w roli instruktorów. Materiały są ułożone w taki sposób, aby użytkownicy mogli oglądać nagrania wideo i uczyć się kolejnych technik kulinarnych stanowiących podstawę kuchni japońskiej.

Program jest również zgodny z wytycznymi ustanowionymi 1 kwietnia 2016 r. przez japońskie Ministerstwo Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa w sprawie certyfikacji umiejętności kulinarnych w ramach kuchni japońskiej poza granicami Japonii. Program obejmuje całość wiedzy i umiejętności wymaganych, aby otrzymać brązowy certyfikat zgodnie z wytycznymi rządowymi. Lekcje będą początkowo dostępne w języku angielskim i mandaryńskim, a w trakcie realizacji programu planowane jest dodanie innych języków.

Strona internetowa programu: https://japanese-cuisine.com

Poza startem programu e-learningowego przewidzianym na 12 lipca, na początek sierpnia zaplanowano uruchomienie sklepu internetowego ze sprzętem kuchennym potrzebnym do nauki technik przyrządzania potraw kuchni japońskiej.

Wersja źródłowa dostępna na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20190711005266/en/

Źródło: Blue Magic Inc.

KONTAKT: