Polityka i społeczeństwo

WOT: kolejni żołnierze Wojsk Obrony Terytorialnej złożyli przysięgi wojskowe (komunikat)

20.05.2019, 12:21aktualizacja: 20.05.2019, 12:21

- WOT informuje:

O godz. 12.00 w Morągu, w Parku Miejskim ślubowanie na sztandar wojskowy złożyło 60 żołnierzy 4. Warmińsko-Mazurskiej Brygady OT (4WMBOT). Wśród zaprzysiężonych byli m.in. przedstawiciele handlowi, księgowi, operatorzy maszyn, magazynierzy, a także osoby które mają własna działalność gospodarczą. Nowi żołnierze 4WMBOT to na co dzień mieszkańcy m.in. Morąga, Lubawy, Zalewa, Bartoszyc, Ostródy, Iławy, Wielbarka, Dobrego Miasta i Giżycka.

Również w południe w Grójcu na terenie jednostki wojskowej przysięgę wojskową złożyło blisko 60 żołnierzy 6. Mazowieckiej Brygady OT. Wśród przysięgających było 14 kobiet, większość żołnierzy to uczniowie szkół technicznych i szkoły samochodowej z Radomia.

Przysięga wojskowa jest jednym z najważniejszych i najbardziej podniosłych wydarzeń w życiu każdego żołnierza. Jest to nie tylko uroczystość i nie tylko słowa Roty. Przede wszystkim jest to akt ślubowania, wyraz patriotyzmu oraz najwyższego zobowiązania wobec Ojczyzny i Narodu Polskiego. Dumnie nosząc mundur z biało – czerwoną flagą, żołnierze zobowiązują się do godnego reprezentowania wartości oraz ideałów, o które walczyły kolejne pokolenia Polaków. Przysięgi wojskowe są jednym z symboli narodowych, które przez całe tysiąclecia towarzyszyły polskiemu żołnierzowi. W jej treści kryją się bliskie każdemu Polakowi wartości, takie jak obowiązek oraz dyscyplina. To one nadają sens żołnierskiej służbie, uczą odpowiedzialności, zaszczepiają w umyśle i sercu pamięć spraw najważniejszych, nadrzędnych: racji państwa i miłości do Ojczyzny.

Miniony weekend dla żołnierzy WOT był również bardzo aktywny szkoleniowo. Na terenie dwunastu województw, w trzynastu brygadach obrony terytorialnej szkoliło się ponad 8 tys. żołnierzy WOT.

kom/ dma/ mark/

Data publikacji 20.05.2019, 12:21