Polityka i społeczeństwo

PK: Zatrzymania i zarzuty za wyrządzenie spółce Restrukturyzacji Kopalń S.A. szkody w wysokości ponad 3 milionów złotych (komunikat)

18.04.2019, 10:49aktualizacja: 18.04.2019, 10:49

- PK informuje:

Śląski Wydział Zamiejscowy Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Katowicach nadzoruje śledztwo prowadzone przez Centralne Biuro Antykorupcyjne w sprawie niegospodarności na szkodę Spółki Restrukturyzacji Kopalń S.A.

Na polecanie prokuratora (16 kwietnia 2019 roku) zatrzymano 5 osób, które po doprowadzeniu do Prokuratury usłyszały zarzuty. Wśród zatrzymanych jest dwóch byłych dyrektorów Kopalni Węgla Kamiennego KWK Centrum.

Kolejna osoba Marek Cz., z uwagi na przeciwwskazania zdrowotne co do zatrzymania, stawił się na wezwanie i usłyszał zarzuty.

Działania na szkodę Spółki Restrukturyzacji Kopalń S.A.

W toku postępowania prokuratorzy Śląskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Katowicach ustalili, że w okresie od października do grudnia 2016 roku w Bytomiu dokonywano czynności polegających m.in. na działaniu na szkodę Spółki Restrukturyzacji Kopalń S.A.

W celu uzyskania korzyści majątkowej w postaci uzyskania zamówienia publicznego, sprawcy przygotowali noszącą pozory legalności i rzetelności dokumentację przetargową zamówienia publicznego o wartości prawie 7 milionów złotych. Ponadto przedłożyli za pośrednictwem innych osób nierzetelne i poświadczające nieprawdę dokumenty dotyczące przetargu.

Prokuratorzy ustalili, że dokumentacja ta była stworzona w celu preferencyjnego traktowania jednego z konsorcjum. Następnie na podstawie tej dokumentacji zawarto umowę ze Spółką Restrukturyzacji Kopalń S.A., czym wyrządzono szkodę w wysokości prawie 3 milionów złotych.

Usłyszeli zarzuty

W toku postępowania prokurator Śląskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Katowicach przedstawił zarzuty m.in. niegospodarności w wielkich rozmiarach kwalifikowane z art. 296 par. 1, 2 i 3 kodeksu karnego oraz utrudnienia lub udaremnienia przetargu kwalifikowane z art. 305 par. 1 kodeksu karnego. Kolejne zarzuty dotyczyły również przedłożenia za pośrednictwem innych osób nierzetelnych i poświadczających nieprawdę dokumentów kwalifikowane z art. 297 par. 1 kodeksu karnego.

Czyny zarzucone podejrzanym zagrożone są karą od 10 lat pozbawienia wolności.

kom/ dma/ mam/

Data publikacji 18.04.2019, 10:49