MIiR: Wiceminister Adam Hamryszczak na międzynarodowej konferencji dotyczącej przyszłości trasy Via Carpatia (komunikat)

17.04.2019, 17:16aktualizacja: 17.04.2019, 17:16

- MIiR informuje:

Najważniejszym wydarzeniem spotkania ministrów ds. transportu na zamku w Łańcucie było skierowanie przez państwa-strony projektu wniosku do Komisji Europejskiej w sprawie włączenia Via Carpatia do sieci TEN-T.

Wiceminister inwestycji i rozwoju Adam Hamryszczak uczestniczył w międzynarodowej konferencji "Korzyści dla regionów wynikające z wdrażania trasy Via Carpatia", poświęconej korzyściom dla regionów wynikających z budowy tego szlaku drogowego.

W spotkaniu, które 17 kwietnia 2019 roku odbyło się na zamku w Łańcucie, oprócz strony polskiej uczestniczyli również przedstawiciele Bułgarii, Litwy, Rumunii, Słowacji, Węgier, wspierani przez ministrów ds. transportu Białorusi, Bośni i Hercegowiny, Turcji i Ukrainy, a także Czech (status obserwatora).

"Naszym wspólnym sukcesem jest uwzględnienie korytarza Via Carpatia w projekcie aneksu 1 do nowego rozporządzenia CEF 2.0 (Connecting Europe Facility) zaprezentowanym przez Komisję Europejską w dniu 6 czerwca 2018 roku" – powiedział wiceminister inwestycji i rozwoju Adam Hamryszczak.

"Budowa drogi Via Carpatia poprawia dostępność transportową i spójność komunikacyjną, wpływa korzystnie na gospodarkę i możliwości rozwojowe oraz poprawę warunków życia obywateli" – dodał wiceminister.

Najważniejszym wydarzeniem konferencji było podpisanie przez państwa-strony projektu wypracowanego wspólnie wniosku w sprawie włączenia korytarza Via Carpatia do Transeuropejskiej Sieci Transportowej TEN-T. Miałoby to nastąpić podczas rewizji tej sieci, która planowana jest na 2023 rok.

Pomysł stworzenia trasy Via Carpatia został zapoczątkowany w 2006 roku przez ówczesnego prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego. Aktualnie liczy ona ponad 7700 km i biegnie przez regiony zamieszkałe przez ponad 110 mln ludzi. Jest to kluczowy korytarz transportowy, łączący Europę Północną z Południową. Jej trasa przebiega przez Litwę, Polskę, Ukrainę, Słowację, Węgry, Rumunię, Bułgarię, Grecję i Turcję.

W Polsce szlak Via Carpatia ma przebiegać przez województwa: podlaskie, mazowieckie, lubelskie i podkarpackie po śladzie drogi ekspresowej S61, DK 8 i S19, a jego długość to około 680 km. Zakończenie budowy polskiego odcinka Via Carpatii w kategorii drogi ekspresowej planowane jest na 2025 rok.

kom/ nmk/ mam/

Data publikacji 17.04.2019, 17:16