O digitalizacji ochrony zdrowia w Katowicach

26.03.2019, 09:59aktualizacja: 26.03.2019, 09:59

Udział w Kongresie OSOZ zapowiedział m.in. wiceminister zdrowia Janusz Cieszyński. W programie m.in. 10 sesji tematycznych oraz wręczenie nagród laureatom Konkursu Liderów Ochrony Zdrowia 2019
E-recepty, e-skierowania i e-dokumentacja medyczna nakładają na podmioty medyczne i farmaceutyczne m.in. konieczność inwestycji w rozwiązania IT oraz rozwój kompetencji cyfrowych. Jak informatyzować, aby przygotować się na nowe wyzwania? O tym opowiedzą eksperci podczas XXIV Międzynarodowego Kongresu OSOZ „Lecznictwo Szpitalne – Druga Linia Ochrony Zdrowia na Platformie OSOZ”, 9 kwietnia w Katowicach. Udział w kongresie jest bezpłatny.

Ministerstwo Zdrowia oraz CSIOZ uruchamiają kolejne e-usługi na Platformie P1. Za 9 miesięcy zacznie obowiązywać elektroniczna recepta, a rok później e-skierowanie. Do tego dochodzi elektroniczna dokumentacja medyczna. Cyfryzacja ma uszczelnić wydatki na zdrowie, podnieść jakość usług, ułatwić dostęp do świadczeń. Na projekty centralne nakładają się rosnące wymagania w zakresie bezpieczeństwa danych, jakości usług oraz rosnące oczekiwania pacjentów.

Z perspektywy wewnętrznej placówek medycznych i farmaceutycznych wyzwaniem są różne kwalifikacje cyfrowe pracowników, możliwości finansowe, kultura organizacyjna, zmienność przepisów. W tak skomplikowanym otoczeniu prowadzenie projektów digitalizacji, zgodnie z najlepszymi praktykami, wymaga znajomości zagadnień z zakresu zarządzania, organizacji pracy, bezpieczeństwa informacji, standardów, regulacji prawnych, dostępnych narzędzi IT i trendów. Te zagadnienia będą centralnym punktem Kongresu OSOZ, w którym swój udział zapowiedzieli m.in. wiceminister zdrowia Janusz Cieszyński, przedstawiciele CSIOZ, NFZ, NIK, Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia, GIS.

W jednym miejscu spotkają się menedżerowie, lekarze, pielęgniarki, diagności laboratoryjni, farmaceuci, producenci i dostawcy leków, stomatolodzy kliniczni, eksperci zdrowia publicznego, asystenci medyczni, studenci medycyny. W ramach 10 sesji tematycznych zagadnienia cyfryzacji omówione zostaną z perspektywy różnych zawodów medycznych i farmaceutycznych. Podobnie jak rok temu, w kongresie organizowanym w nowoczesnym Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach weźmie udział ponad 1000 osób. W przerwach uczestnicy będą mogli zwiedzić tzw. Strefę Nauki – wystawę innowacji polskich instytucji naukowych, startupów oraz firm sektora IT.

Na zakończenie kongresu, w obecności ok. 1200 gości, poznamy 16 laureatów prestiżowej nagrody Lidera Ochrony Zdrowia 2019. Uroczystość wręczenia nagród wraz z koncertem odbędzie się w siedzibie Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia w Katowicach.

Bezpłatna rejestracja oraz harmonogram: www.osoz.pl/KongresOSOZ

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 26.03.2019, 09:59