Polityka i społeczeństwo

MSZ: prezydent Niemiec wpisał się w Ambasadzie RP w Berlinie do księgi kondolencyjnej (komunikat)

17.01.2019, 19:18aktualizacja: 17.01.2019, 19:18

- MSZ informuje:

Prezydent Republiki Federalnej Niemiec, Frank-Walter Steinmeier, złożył dziś wizytę w Ambasadzie RP w Berlinie, aby wpisać się do księgi kondolencyjnej, poświęconej tragicznie zmarłemu prezydentowi Gdańska, Panu Pawłowi Adamowiczowi.

W związku z tragiczną śmiercią Prezydenta Gdańska, Pana Pawła Adamowicza, 18 stycznia (piątek) w godz. 10.00-15.00 w Ambasadzie Rzeczypospolitej Polskiej w Berlinie (Lassenstraße 19-21, 14193 Berlin) zostanie wyłożona księga kondolencyjna.

Prezydent RP, Andrzej Duda, ogłosił, że dzień pogrzebu Pawła Adamowicza będzie dniem żałoby narodowej. Żałoba narodowa będzie trwała od piątku, 18 stycznia, od godz. 17.00, do soboty, 19 stycznia, do godz.19.00.

Ambasador RP w Niemczech, prof. Andrzej Przyłębski, wraz z całym zespołem Ambasady RP w Berlinie, składa wyrazy najgłębszego współczucia Rodzinie ś.p. Pawła Adamowicza. Tuż po śmierci prezydenta Adamowicza Ambasador Przyłębski wydał specjalny komunikat, w którym dziękuje za wszystkie modlitwy i słowa wsparcia, jakie płyną z Niemiec za pośrednictwem Ambasady do Rodziny, Bliskich i Współpracowników Prezydenta Gdańska, Pana Pawła Adamowicza.

kom/ agzi/

Data publikacji 17.01.2019, 19:18