Polityka i społeczeństwo

MSZ: Wizyta ministra Jacka Czaputowicza w Strasburgu (komunikat)

14.11.2018, 17:16aktualizacja: 14.11.2018, 17:16

- MSZ informuje:

– Wartości, na których opiera się Rada Europy, są niezmiennie wartościami, którymi kieruje się Polska – podkreślił szef polskiej dyplomacji na forum Rady Europy w Strasburgu. Minister przypomniał także, iż skupiająca 47 państw europejskich organizacja stojąca na straży praw człowieka jest jednym z filarów, na których opiera się polska polityka zagraniczna.

W trakcie swojej wizyty w Strasburgu minister Jacek Czaputowicz rozmawiał z sekretarzem generalnym Rady Europy Thorbjornem Jaglandem oraz prezesem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka Guido Raimondim. Ponadto w wystąpieniu na forum Komitetu Delegatów Ministrów Rady Europy zaprezentował polską ocenę wyzwań i priorytetów, z jakimi mierzy się obecnie organizacja. – Polska od początku przemian demokratycznych priorytetowo traktuje konsekwentny rozwój systemu ochrony praw człowieka, standardów demokratycznych i rządów prawa – podkreślił minister Czaputowicz. W kontekście aktualnej sytuacji międzynarodowej szef MSZ stwierdził, że wyzwania i zmiany, jakie obecnie mają miejsce w świecie, sprawiają, że Rada Europy musi w jeszcze większym stopniu egzekwować swoje wartości i zasady.

Rozmowy z sekretarzem generalnym Rady Europy dotyczyły m.in. możliwych sposobów reformy i wzmocnienia organizacji w obliczu aktualnych wyzwań politycznych i finansowych oraz oceny sytuacji politycznej w Europie. Szef MSZ podkreślił ponadto znaczenie, jakie Polska przywiązuje do pełnej implementacji niedawno przyjętej rezolucji Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy wzywającej Rosję do niezwłocznego zwrotu wraku samolotu Tu-154M. - Mam nadzieję, że strona rosyjska w dojrzały sposób podejdzie w końcu do tej sprawy i rozpocznie z nami i mediatorem wyznaczonym przez Radę Europy prace nad implementacją tej rezolucji – zaznaczył szef polskiej dyplomacji.

W rozmowie z Guido Raimondim minister Czaputowicz odnotował znaczącą poprawę statystyk dotyczących naszego kraju – co w istotnej mierze wynika z działań usprawniających tempo funkcjonowania polskiego wymiaru sprawiedliwości. Szef dyplomacji podkreślił także, że Polska jest niezmiennie zdeterminowana, by sprawnie i w pełni wykonywać wyroki i orzeczenia Trybunału.

Pobyt w Strasburgu był także okazją do świętowania setnej rocznicy odzyskania przez Rzeczpospolitą Polską niepodległości. W siedzibie Rady Europy szef polskiej dyplomacji odsłonił wystawę poświęconą początkom odrodzonej polskiej służby zagranicznej, a wraz z wicepremier Beatą Szydło oraz sekretarzem Thorbjornem Jaglandem był gościem honorowym uroczystego przyjęcia z okazji Święta Niepodległości.

kom/ dma/ wus/

Data publikacji 14.11.2018, 17:16