Boston Scientific wprowadza do Europy system wizualizacji głębokiej stymulacji mózgu GUIDE™ XT

26.09.2018, 18:03aktualizacja: 26.09.2018, 18:03

EDYNBURG, Szkocja, 26 września 2018 r. /PRNewswire/ - Firma Boston Scientific Corporation (NYSE: BSX) ogłosiła dziś wprowadzenie do Europy systemu wizualizacji głębokiej stymulacji mózgu (DBS) GUIDE™ XT. System GUIDE XT jest pierwszym rozwiązaniem wizualizacji DBS opracowanym pod względem kierunkowości, która wykorzystuje anatomię pacjentów i modelowanie pola symulacji. Technologia ta zapewnia lekarzom możliwości planowania obrazów 3-D, a przy użyciu z Vercise™ DBS Systems lekarze mogą personalizować i optymalizować leczenie DBS.

DBS pomaga w leczeniu objawów zaburzenia ruchu u pacjentów cierpiących na chorobę Parkinsona, dystonię lub drżenie samoistne. Procedura ta stymuluje konkretne obszary mózgu przez wszczepione elektrody, które zasilane są przez urządzenie zwane wszczepialnym generatorem impulsów (IPG).

System GUIDE XT automatycznie wykrywa lokalizację elektrod wszczepionych przez neurochirurga w trakcie obrazowania mózgu. Po wszczepieniu elektrod lekarz programuje urządzenie pacjenta, a system GUIDE XT może być wykorzystany do wizualizacji pola stymulacji i wydajnego wyznaczenia najbardziej odpowiednich ustawień dla każdego pacjenta.

„Obecne praktyki w zakresie programowania DBS mogą wymagać wielu wizyt i godzin prób i błędów na drodze do identyfikacji odpowiednich ustawień stymulacji - skomentował prof. dr Jens Volkmann, dyrektor i przewodniczący katedry neurologii w klinice uniwersyteckiej w Wurzburgu w Niemczech. - W przeciwieństwie do systemów wizualizacji, które opierają się na generycznym atlasie, system GUIDE XT pozwala nam na wizualizację położenia elektrod w mózgu pacjenta. Przez stymulację i wizualizację różnych ustawień stymulacji można dużo łatwiej zdecydować o początkowych ustawieniach programowania, które mogą przynieść korzyści dla danego pacjenta” - dodał profesor.

„Bezpośrednia wizualizacja konkretnych struktur w mózgu konkretnego pacjenta jest bardzo ważna w DBS. Jest to złoty standard przy planowaniu tras operacyjnego wszczepiania elektrod - wyjaśnił profesor Ludvic Zrinzo, dyrektor oddziału neurochirurgii funkcjonalnej na uczelni UCL przy Queen Square w Londynie. - GUIDE XT łączy planowanie chirurgiczne z radiologiczną weryfikacją położenia elektrod, co może zapewnić płynniejszy przepływ pracy i pozwolić chirurgom lepiej wspierać lekarzy przy programowaniu parametrów DBS dla każdego pacjenta” - dodał profesor.

Jedno z badań wykazało, że całkowity czas programowania z systemem GUIDE pierwszej generacji był znacznie krótszy od tradycyjnego czasu programowania (n=10, p

Data publikacji 26.09.2018, 18:03
Źródło informacji PR Newswire