Rozpoczęła się 8. edycja targów produktów chińskich China Brand Show

20.09.2018, 16:57aktualizacja: 20.09.2018, 16:57

Uroczyste otwarcie targów - w China Brand Show bierze udział ponad 250 wystawców (2)
250 wystawców z Chin prezentuje się na rozpoczętej w czwartek 8. edycji targów produktów chińskich China Brand Show w Centrum Targowo-Kongresowym Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie k. Warszawy.

Celem wspieranych przez chiński rząd targów jest zaprezentowanie potencjału oraz różnorodności chińskich marek. Odwiedzający nadarzyńskie hale wystawowe mogą zapoznać się m.in. z ofertą elektroniki, maszyn, tekstyliów, mebli, artykułów gospodarstwa domowego oraz żywności.

Prezes Ptak Warsaw Expo Tomasz Szypuła podczas oficjalnego otwarcia China Brand Show zwrócił uwagę, że wydarzenie wpisuje się w projekt ekonomiczny „Jeden pas, jedna droga”, który ma na celu odbudowę historycznego Jedwabnego Szlaku. „Warszawa jest najlepszą destynacją biznesową w tej części Europy” - podkreślał Szypuła podczas swojego wystąpienia.

Dodał, że Warszawa posiada bezpośrednie połączenia lotnicze z Chinami, natomiast pociąg China Railway Express jest w stanie w ciągu 11-14 dni dostarczyć towary z dworca kolejowego w Chengdu, stolicy chińskiej prowincji Syczuan, która jest jednym z głównym centrów handlowych drugiej gospodarki świata, do Łodzi, oddalonej zaledwie o 100 kilometrów od Warszawy.

„To wszystko sprawia, że Ptak Warsaw Expo i Polska są gospodarczym oknem na całą Europę, a w szczególności Europę Środkową i Wschodnią” - zaznaczył Szypuła.

W otwarciu targów wzięła udział oficjalna delegacja z Chin, w tym dyrektor Biura Rozwoju Handlu w Ministerstwie Handlu Zhu Shuhai i zastępca sekretarza partii z Chińskiego Międzynarodowego Centrum Wymiany Gospodarczej i Technicznej Guo Kai. Jak podkreślił Guo Kai, w 2017 r. Chiny stały się dla Polski drugim najważniejszym partnerem wymiany handlowej. „Chińsko-polskie stosunki gospodarcze weszły w nowy etap rozwoju. Obecnych tu dzisiaj ponad 200 wystawców przybyło z najróżniejszych prowincji i przedstawia jedne z swoich najlepszych produktów” - zapewniał.

Jednym z wystawców na China Brand Show jest We Mei Zu, główny menadżer w firmie Yinfa Home Furnishing, zrzeszonej w lokalnej Izbie Gospodarczej okręgu Anxi w prowincji Fujian położonej w południowo-wschodnich Chinach. Firma, która powstała w 1994 roku, zajmuje się przede wszystkim sprzedażą produktów dekoracyjnych wykonanych z metalu i miedzi.

„Od początku nasze produkty w największej ilości są eksportowane do Stanów Zjednoczonych. Natomiast teraz, kiedy sytuacja gospodarcza nie jest taka stabilna jak kiedyś, postanowiliśmy wybrać nowy kierunek i dlatego chcemy zacząć też współpracować z klientami z Europy, a że Polska jest dużym krajem na tle Europy, postanowiliśmy tutaj przyjechać” - wyjaśniła We Mei Zu.

W trzydniowych targach wezmą udział także grupy delegatów z innych chińskich prowincji, m.in. Guangdong, Jiangsu, Kuangsi, Syczuan, Henan,?Xinjiang i Centralna?Mongolia.

Imprezę zorganizowało Biuro do Spraw Rozwoju Handlu Ministerstwa Handlu Chińskiej Republiki Ludowej oraz Międzynarodowe Centrum Wymiany Gospodarczej i Technicznej Chin.

Jak wskazują przedstawiciele Ptak Warsaw Expo, obecni na targach producenci sprzętu i urządzeń mechanicznych większość swojej produkcji kierują na rynek europejski i amerykański. Znaczna cześć z nich posiada certyfikat systemu zarządzania jakością ISO9001 oraz certyfikat systemu zarządzania środowiskowego ISO14001. Wśród wystawców jest Guangxi Liugong Group, producent m.in. koparek, spychaczy, walców i maszyn do betonu. Przedsiębiorstwo zaliczane jest do 50 najlepszych na świecie firm inżynieryjnych.

Innym ważnym wystawcą targów jest Sinotruk Liuzhou Yunli Special Vehicle, firma klasyfikowana w pierwszej piątce największych światowych producentów samochodów ciężarowych. Przedsiębiorstwo ma w ofercie m.in. cysternę ze stopu aluminium, naczepę z silnikiem o napędzie elektrycznym, śmieciarki z kompresją załadunku, zamiatarkę drogową czy ciężarówkę górniczą off-road.

Prezes Ptak Warsaw Expo zapowiedział w czwartek, że w październiku centrum targowo-wystawiennicze podpisze umowę z chińskimi targami Canton Fair. „Jesteśmy zaszczyceni, że podpiszemy tę umowę, która zapoczątkuje współpracę pomiędzy największymi targami świata i największymi targami w Europie Centralnej, jakimi są Ptak Warsaw Expo” - zaznaczył Szypuła.

Wstęp na targi China Brand Show jest bezpłatny po rejestracji na stronie www lub w recepcji targów.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 20.09.2018, 16:57