Polityka i społeczeństwo

PK: akt oskarżenia przeciwko podejrzanemu o przestępstwa narkotykowe – sprawa Prokuratury Rejonowej w Myśliborzu (komunikat)

20.09.2018, 12:47aktualizacja: 20.09.2018, 12:47

- PK informuje:

Prokuratura Rejonowa w Myśliborzu skierowała do Sądu Okręgowego w Szczecinie akt oskarżenia przeciwko podejrzanemu o popełnienie przestępstw o charakterze narkotykowym w tym m. in. o to, że w dniu 2 maja 2018 r. w Barlinku, posiadał wbrew przepisom ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii, znaczną ilość substancji psychotropowej w postaci amfetaminy o łącznej wadze 23,211 grama brutto, a także wagę elektroniczną i przyrząd do odmierzania narkotyku, czyniąc w ten sposób przygotowania do uczestniczenia w obrocie wyżej wskazaną substancją psychotropową, tj. o przestępstwo z art. 62 ust. 2 ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii i inne.

W dniu 2 maja 2018 r. około godz. 23.10 na jednej z ulic w Barlinku funkcjonariusze Policji podczas legitymowania podejrzanego, dokonali jego przeszukania. W wyniku tych czynności w plecaku podejrzanego ujawniono opakowanie po gumach do żucia, wewnątrz którego znajdowała się m. in. amfetamina. Poczynione w toku śledztwa ustalenia wykazały również, że podejrzany w okresie do dnia 2 maja 2018 r. uczestniczył w obrocie znacznej ilości amfetaminy o łącznej wadze co najmniej 25 gram, a nadto w dnu 1 maja 2018 r. działając w celu osiągnięcia korzyści majątkowej udzielił małoletniemu co najmniej pół grama amfetaminy. W związku z powyższym prokurator przedstawił podejrzanemu również zarzuty z art. 56 ust. 3 i art. 59 ust. 2 ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.

W toku postępowania podejrzany został zatrzymany, a następnie na wniosek prokuratora sąd zastosował wobec niego tymczasowe aresztowanie. Ten środek zapobiegawczy był stosowany również w dniu kierowania aktu oskarżenia do Sądu.

Podejrzany (lat 19) nie był w przeszłości karany sądownie. W toku śledztwa przyznał się do zarzutów.

Za zarzucane podejrzanemu przestępstwa, w tym m. in. z art. 59 ust. 2 ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii grozi kara pozbawienia wolności od 3 do 15 lat.

kom/ mgost/

Data publikacji 20.09.2018, 12:47