NFOŚiGW: dotacja i pożyczka z NFOŚiGW na wysokosprawną kogenerację w Koninie (komunikat)

20.07.2018, 17:29aktualizacja: 20.07.2018, 17:29

- NFOŚiGW informuje:

3 mln zł pożyczki na przeprowadzenie gruntownej modernizacji energetycznej otrzyma z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej spółka R.E. Kogeneracja. Zakład już na początku 2019 r. będzie pracował w trybie wysokosprawnej kogeneracji. Umowa zapewni beneficjentowi uzupełnienie wkładu własnego w realizację inwestycji dofinansowanej wcześniej kwotą ponad 22,5 mln zł ze środków Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.

Projekt pn. „Rozbudowa kompleksu gorzelnianego przy ulicy Brunatnej w Koninie, obręb Maliniec”, który otrzymał wsparcie finansowe z NFOŚiGW, będzie realizowany przez R.E. Kogeneracja sp. z o.o., z siedzibą w Poznaniu. Umowę w tej sprawie podpisali 19 lipca br. w siedzibie NFOŚiGW w Warszawie: Zastępca Prezesa Zarządu NFOŚiGW Artur Michalski oraz Prezes Zarządu R.E. Kogeneracja Zbigniew Krzysztof Szymandera.

W wyniku realizacji projektu firma uzyska możliwość wytwarzania energii elektrycznej i cieplnej w wysokosprawnej kogeneracji z zastosowaniem biomasy: 4,32 MW. Efektem ekologicznym przedsięwzięcia ma być roczny spadek emisji gazów cieplarnianych do poziomu 28 432,24 tony równoważnika CO2/rok. Równolegle zmniejszy się zużycie energii pierwotnej do 103 272,00 GJ/rok. Efekt ekologiczny zostanie potwierdzony do końca stycznia 2020 r.

Całkowity koszt przedsięwzięcia wyniesie ponad 37 mln zł. Spółka otrzyma 3 mln zł pożyczki z NFOŚiGW jako uzupełnienie przyznanej wcześniej dotacji z Funduszu Spójności w wysokości ponad 22,5 mln zł. Dofinansowanie inwestycji niskooprocentowaną pożyczką umożliwia program priorytetowy NFOŚiGW pn. Wsparcie przedsięwzięć w zakresie niskoemisyjnej zasobooszczędnej gospodarki, Część 2) Współfinansowanie projektów Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko w ramach I osi priorytetowej.

# # #

Na zdjęciu, znajdującym się w załączniku, od lewej: Zastępcą Prezesa Zarządu NFOŚiGW – Artur Michalski, Prezes Zarządu R.E. Kogeneracją – Zbigniew Krzysztof Szymandera, Specjalista Zespołu ds. Kogeneracji i Przesyłu Radosław Bujaśkiewicz Fot. NFOŚiGW/K.Kuczek

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ tnt/ amac/