Polityka i społeczeństwo

MKiDN: W Toruniu powstanie Muzeum „Pamięć i Tożsamość” im. św. Jana Pawła II (komunikat)

21.06.2018, 17:18aktualizacja: 21.06.2018, 17:18

- MKiDN informuje:

Muzeum „Pamięć i Tożsamość” im. św. Jana Pawła II będzie kolejną instytucją kultury współtworzoną przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Muzeum będzie prezentować ponad 1000-letnią historię chrześcijańskiej Polski ze szczególnym uwzględnieniem nauki św. Jana Pawła II i jej oddziaływania na losy Polski, Europy i Świata. Istotnym zadaniem placówki będzie m. in. upowszechnianie wyników badań naukowych dotyczących postaw Polaków wobec Żydów podczas II wojny światowej. W muzeum eksponowane będą m. in. relacje świadków z tamtych czasów gromadzone od wielu lat przez toruński ośrodek (ponad 40 tys. notacji zebranych od 1995 roku). Umowa pomiędzy Ministrem Kultury i Dziedzictwa Narodowego a Fundacją Lux Veritatis dotycząca utworzenia muzeum została podpisana 20 czerwca br. - w 98. rocznicę chrztu św. Karola Wojtyły.

Wicepremier, minister kultury Piotr Gliński:

- Muzeum „Pamięć i Tożsamość” wypełni istotną lukę w naszej ofercie muzealnej, która wciąż w niedostatecznym stopniu obejmuje zarówno aksjologię Jana Pawła II, jak i kwestie relacji polsko-żydowskich w czasie II wojny światowej. Odnosząc się do pojawiającej się w przestrzeni publicznej krytyki współpracy MKiDN z Fundacją Lux Veritatis chciałbym przypomnieć, że toruński ośrodek od lat zajmuje się bardzo cenną działalnością edukacyjną i kulturotwórczą docenianą swego czasu m. in. przez Jana Pawła II, który w marcu 1994 r. podkreślał, że „cenny wkład Radia Maryja w dzieło Nowej Ewangelizacji buduje rodzinę Bogiem silną, wychowuje społeczeństwo, a zwłaszcza młode pokolenie do cywilizacji miłości”.

Muzeum „Pamięć i Tożsamość” to jedna z wielu instytucji kultury, które w ostatnim czasie tworzymy. Niespełna miesiąc temu podpisaliśmy umowę na budowę prawdopodobnie największej w Polsce placówki muzealnej - Muzeum Historii Polski. To jedno z najnowocześniejszych muzeów powstających w Polsce i Europie. W zeszłym tygodniu podpisaliśmy umowę na współprowadzenie Muzeum Pamięci Mieszkańców Ziemi Oświęcimskiej. Kilka miesięcy wcześniej powołaliśmy Muzeum Getta Warszawskiego, budujemy Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku i Muzeum Żołnierzy Wyklętych w Ostrołęce. Tworzymy Muzeum Ziem Wschodnich Dawnej Rzeczypospolitej w Lublinie, Muzeum Pamięci Sybiru w Białymstoku i wiele innych, a teraz tworzymy kolejną, nową instytucję muzealną ważną dla Polski, czyli Muzeum „Pamięć i Tożsamość”. Cieszę się, że w tak szybkim tempie rozbudowujemy już istniejące i budujemy nowe muzea. Takie instytucje są niezbędne dla edukowania o przeszłości dla przyszłości, dla kształtowania świadomości społecznej nowoczesnego społeczeństwa.

Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego na działalność Muzeum „Pamięć i Tożsamość” im. św. Jana Pawła II w latach 2018-2020 przekaże 70 mln zł. W 2018 r. muzeum otrzyma 5 mln zł dotacji, w 2019 r. – 55 mln zł, a w 2020 r. – 10 mln zł. Dyrektora muzeum będzie powoływał Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego po uzgodnieniu kandydatury z założycielem, czyli Fundacją Lux Veritatis.

Obecnie MKiDN współprowadzi, z różnymi podmiotami, 45 muzeów i instytucji kultury. Wśród podmiotów, z którymi współprowadzimy te instytucje dominują samorządy lokalne, z których zdecydowana większość nie jest politycznie związana z Prawem i Sprawiedliwością. Poza samorządami MKiDN współprowadzi muzea i instytucje kultury z następującymi podmiotami: Fundacją Rodziny Józefa Piłsudskiego (Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku), Stowarzyszeniem Żydowski Instytut Historyczny (Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN), Fundacją Centrum Solidarności, NSZZ Solidarność (Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku), Stowarzyszeniem Akademia im. Krzysztofa Pendereckiego, Międzynarodowym Centrum Muzyki (Europejskie Centrum Muzyki Krzysztofa Pendereckiego w Lusławicach), Archidiecezją Krakowską (Muzeum Dom Rodzinny Ojca Świętego Jana Pawła II w Wadowicach), Archidiecezją Warszawską (Muzeum Jana Pawła II i Prymasa Wyszyńskiego), Polskim Radiem S.A. (Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia i Orkiestra Kameralna Polskiego Radia „Amadeus”). Prawie wszystkie wyżej wymienione umowy o współprowadzeniu zostały podpisane przez poprzednie kierownictwa resortu.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ nmk/ ewes/

Data publikacji 21.06.2018, 17:18