Silna presja na polską energetykę: digitalizacja, dekarbonizacja i decentralizacja

17.05.2018, 19:17aktualizacja: 17.05.2018, 19:17

Energetyka i ciepłownictwo w Polsce przechodzą głęboką transformację, która będzie przyspieszała. Główne powody zmian to coraz wyższe normy ekologiczne, rozwój technologii informatycznych oraz pojawianie się nowych graczy rynkowych. Dlatego największe koncerny w Polsce przeznaczają dziesiątki, a nawet setki milionów złotych na innowacyjne projekty, badania i rozwój - podkreślali uczestnicy debaty o przemianach technologicznych w energetyce, podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach (14-16 maja).

Małgorzata Mika-Bryska, dyrektor ds. regulacji i relacji publicznych Veolia Energia Polska S.A., mówiła podczas dyskusji panelowej, że jednym z powodów presji na zmiany w ciepłownictwie będzie nieuchronna transformacja w kierunku gospodarki niskoemisyjnej oraz dekarbonizacja budynków (celem do roku 2050 jest obniżenie zużycia energii w budynkach o 85-90 proc.).

„Zmieniają się ponadto postawy konsumenta, który będzie chciał mieć możliwość samodzielnego sterowania zużyciem ciepła i pobierać je wtedy, kiedy jest najtańsze - ponieważ dojdziemy do tego, że w ciepłownictwie ceny będą dynamiczne” - mówiła Mika-Bryska. Rośnie też świadomość ekologiczna konsumentów. Według niej, skończą się też monopole na dostawy ciepła - również w skali lokalnej. Powiększał się będzie segment prosumentów, będących konsumentami i wytwórcami energii, oraz rozwijała się będzie energetyka rozporoszona.

Małgorzata Mika-Bryska wskazywała, że innowacje to ważny element strategii Veolii. W tym kontekście wymieniła realizowane przez Grupę Veolia projekty, jak na przykład stworzenie inteligentnej sieci ciepłowniczej w Warszawie, przy wykorzystaniu środków NFOŚ, dzięki czemu podniesiono wydajność sieci i obniżono jej awaryjność.

Ponadto Veolia wdraża technologie odzyskiwania ciepła odpadowego, czego dowodem jest współpraca z Volkswagenem w Poznaniu, gdzie odzyskiwane jest ciepło powstające w procesie chłodzenia sprężarek w odlewni. Innym udanym projektem jest wykorzystanie gazów odpadowych z procesów technologicznych w hucie cynku w Miasteczku Śląskim. Dzięki odzyskanej energii ogrzewanych jest 250 budynków indywidualnych.

Uczestnicy panelu - przedstawiciele koncernów energetycznych, paliwowych i dostawcy technologii dla przemysłu - podkreślali, że energetyka jest jednym z najbardziej innowacyjnych sektorów polskiej gospodarki. Sektor dostosowuje się do coraz wyższych norm ochrony środowiska, dlatego musi stawać się coraz bardziej efektywny i korzystać z ogromnej ilości danych pomiarowych. Ponadto konsumenci chcą korzystać z samodzielnego sterowania energią i ciepłem przez smartfony.

Paneliści nadchodzące zmiany określali jako „3D” - dekarbonizacja, digitalizacja i decentralizacja. Zwracali też uwagę na wyzwania dotyczące gromadzenia i przetwarzania danych, elektromobilności, czystej energii i bezpieczeństwa energetycznego. Wiele firm przeznacza sumy sięgające setek milionów złotych na innowacje, badania i rozwój, współpracując m.in. ze startupami oraz uczelniami.

embeduj wideo
POBIERZ WIDEO