Polityka i społeczeństwo

PK: Zarzuty za nielegalną produkcję papierosów, na której Skarb Państwa mógł stracić prawie 30 milionów złotych (komunikat)

27.04.2018, 10:59aktualizacja: 27.04.2018, 10:59

- PK informuje:

Prokuratura Okręgowa w Ostrowie Wielkopolskim wspólnie z funkcjonariuszami z Zarządu we Wrocławiu Centralnego Biura Śledczego Policji prowadzi śledztwo dotyczące zorganizowanej grupy przestępczej. Jej członkowie zajmowali się produkcją i wprowadzania do obrotu na teren Unii Europejskiej znacznych ilości wyrobów tytoniowych wbrew ustawowym obowiązkom celnym i podatkowym. Grupa działała co najmniej od połowy 2017 roku.

Zabezpieczono nielegalny towar o wartości 28 milionów złotych

W toku tego śledztwa w ostatnich dniach policjanci z CBŚP Zarządu we Wrocławiu i Opolu wspólnie z funkcjonariuszami wielkopolskiego i dolnośląskiego Urzędu Celno-Skarbowego, na polecenie prokuratora, przeprowadzili przeszukania. W efekcie tych czynności zlikwidowano dwie kompletne linie technologiczne do produkcji tytoniu oraz dwa magazyny suszu tytoniowego. Zabezpieczono prawie 2,8 miliona sztuk papierosów, 17,5 tony tytoniu do palenia oraz prawie 31 ton suszu tytoniowego.

Łączna szacunkowa wartość zabezpieczonego towaru to 28 milionów złotych. Gdyby nielegalny towar został wprowadzony do obrotu, starty Skarbu Państwa z tytułu należnego podatku akcyzowego i VAT wyniosłyby niemal 30 milionów złotych.

W trakcie czynności zatrzymanych zostało pięć osób

Na gorącym uczynku, w trakcie cięcia tytoniu, zatrzymano cztery osoby. Piąta osoba została zatrzymana w kolejnym z przeszukiwanych miejsc. Po doprowadzeniu zatrzymanych do Prokuratury Okręgowej w Ostrowie Wielkopolskim prokurator ogłosił im zarzuty. Dotyczą one między innymi udziału w zorganizowanej grupie przestępczej oraz wytwarzania znacznych ilości wyrobów tytoniowych bez zezwoleń i opłacania odpowiednich podatków.

Na wniosek prokuratora wobec trzech podejrzanych Sąd zastosował środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania na okres 3 miesięcy. Wobec pozostałych podejrzanych stosowane są wolnościowe środki zapobiegawcze.

kom/ nmk/

Data publikacji 27.04.2018, 10:59