Polityka i społeczeństwo

MKiDN: wizyta wicepremiera Piotra Glińskiego w Abu Dhabi (komunikat)

26.04.2018, 13:56aktualizacja: 26.04.2018, 13:56

- MKiDN informuje:

Dziś, w drugim dniu wizyty w Zjednoczonych Emiratach Arabskich minister kultury i dziedzictwa narodowego prof. Piotr Gliński spotka się z minister kultury i rozwoju wiedzy ZEA Nurą bint Muhammad al-Kabi. Wczoraj wicepremier Gliński i minister spraw zagranicznych ZEA szejk Abdullah bin Zayed al Nahyan otworzyli Międzynarodowe Targi Książki w Abu Dhabi. Polska po raz pierwszy jest tam gościem honorowym.

List potwierdzający udział w EXPO 2020 przekazany

W środę 25 kwietnia w Abu Dhabi rozpoczęły się 28. Międzynarodowe Targi Książki - jedno z największych wydarzeń tego rodzaju na Bliskim Wschodzie. Polska - po raz pierwszy - jest gościem honorowym targów. Wicepremier Piotr Gliński, który rozpoczął tego dnia dwudniową wizytę w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, uczestniczył w oficjalnym otwarciu wydarzenia.

Minister kultury przekazał również list premiera Mateusza Morawieckiego do wiceprezydenta i premiera ZEA, emira Dubaju Muhammada ibn Raszida al-Maktuma potwierdzający udział Polski w Światowej Wystawie EXPO 2020 w Dubaju. Pismo odebrała minister stanu ds. współpracy międzynarodowej, dyrektor zarządzająca EXPO 2020 w Dubaju Riim bint Ibrahim al-Haszimi.

- Jest to wyraz polskiego zainteresowania uczestnictwem w EXPO, bo jest to wydarzenie rangi światowej, gdzie wszyscy są obecni (…). Mam nadzieję, że Polska będzie mogła godnie zaprezentować się na Światowej Wystawie EXPO 2020 w Dubaju – powiedział w środę 25 kwietnia w Abu Dhabi wicepremier prof. Piotr Gliński.

Polska Gościem Honorowym Międzynarodowych Targów Książki Abu Dhabi 2018

Polska jest po raz pierwszy gościem honorowym Międzynarodowych Targów Książki. Tegoroczne targi, które odbywają się pod patronatem Jego Wysokości Szejka Mohameda bin Zayeda Al Nahyana, Księcia Korony Abu Zabi i Zastępcy Głównego Dowódcy Sił Zbrojnych ZEA, są dla nas ogromnym wyróżnieniem i okazją do prezentacji polskiej książki – dorobku polskich wydawnictw przed wielonarodową i wielokulturową publicznością.

- Jesteśmy drogą do Europy, do Unii Europejskiej i tylko się z tego cieszyć, że zostaliśmy tak docenieni – powiedział minister kultury Piotr Gliński.

Międzynarodowe Targi Książki Abu Dhabi 2018 to najbardziej profesjonalne, ambitne i najszybciej rozwijające się wydarzenie w tej kategorii na Bliskim Wschodzie i Afryce Północnej.

Dotychczas gośćmi honorowymi targów były między innymi Szwecja, Islandia i Wielka Brytania, a w ubiegłym roku Chiny. Polska jest obecna na targach od 2015 r.

kom/ mgost/

Data publikacji 26.04.2018, 13:56