Inwestowanie na giełdzie: większa ochrona początkujących przed ryzykiem

31.01.2018, 11:46aktualizacja: 31.01.2018, 11:46

Każdy, kto nigdy jeszcze nie grał na giełdzie, a chciałby rozpocząć swoją przygodę z inwestowaniem, musi najpierw wykazać się podstawową wiedzą na ten temat. Z początkiem 2018 r. domy maklerskie i banki są zobowiązane unijną dyrektywą MIFID II do przeprowadzania wśród swoich klientów cyklicznych testów wiedzy. Celem jest ochrona inwestorów przed podejmowaniem zbyt ryzykownych decyzji.

„Obecnie, jeżeli inwestor bez doświadczenia przyjdzie do domu maklerskiego lub banku, instytucje finansowe muszą przeprowadzić testy wiedzy i umiejętności wyboru usług dla danego klienta. Ma to na celu uchronienie klientów niedoświadczonych przed nabywaniem instrumentów o nadmiernym ryzyku” - powiedział PAP dyrektor Domu Maklerskiego PKO Banku Polskiego Filip Paszke.

W ocenie Michała Masłowskiego, wiceprezesa Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych, testowanie wiedzy inwestora o rynkach jest istotne, ponieważ - jak podkreślił - problemem rynków „mocno zlewarowanych, z wysoką dźwignią finansową i z dużą zmiennością, np. rynku Forex, nie jest sam ich charakter, ale to, że trafiają na nie kompletnie nieprzygotowani i niedoświadczeni inwestorzy”.

Zdaniem Masłowskiego, w rzeczywistości testy jednak nie do końca spełniają swoją rolę, bo „inwestorzy wypełniający ankietę (…), są raczej testowani z umiejętności wyszukiwania prawidłowych odpowiedzi na niektóre pytania, na które nie znają odpowiedzi, w internecie, za pomocą wyszukiwarki”. Testy mogą być bowiem wypełnione zdalnie - przez Internet.

„Jedynym słusznym rozwiązaniem, niestety długotrwałym i żmudnym, jest edukacja ekonomiczna polskich inwestorów. Ta powinna się zaczynać już na etapie szkoły podstawowej i średniej, tak aby młodzi ludzie wkraczający w wiek dorosły i zakładający swoje pierwsze rachunki maklerskie, byli w podstawową wiedzę już wyposażeni” - ocenił prezes SII.

Podobnego zdania jest dyrektor DM PKO BP. „Rozpoczynanie przygody z giełdą przez osoby, które nigdy nie miały doświadczenia z inwestowaniem i nie mają na ten temat żadnej wiedzy, nie jest dobrym pomysłem” - podkreślił Paszke. Jak dodał, dom maklerski banku oferuje takim osobom pomoc w zdobyciu niezbędnej wiedzy.

„Spotykamy się z naszymi klientami i przeprowadzamy szkolenia - dla inwestorów zaawansowanych, jak również tych początkujących, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę z giełdą. Ponadto istotne dla wiedzy inwestora są materiały analityczne, które dystrybuujemy wśród naszych klientów” - zaznaczył.

Zdaniem dra Piotra Maszczyka, ekonomisty z SGH, poczatkujący inwestor w szybki sposób może zdobyć wiedzę na temat funkcjonowania giełdy zarówno samodzielnie (korzystając z lektur w wyspecjalizowanych bibliotekach, jaką dysponuje również SGH czy z informacji w internecie), jak też właśnie w domach maklerskich. „Kompetentni specjaliści w domach maklerskich chętnie udzielają informacji o technicznych zagadnieniach w tym zakresie, np. o tym, jak składać zlecenia” - podkreślił.

Jak dodał, ważne jest, by każdy, kto chce rozpocząć przygodę z inwestowaniem na giełdzie, przestrzegał dwóch zasad. „Po pierwsze, inwestujemy na giełdzie tylko te pieniądze, które możemy stracić, a po drugie, musimy uzbroić się w cierpliwość i naprawdę zdobyć olbrzymią dawkę zimnej krwi, żeby nie ulegać panice i nie sprzedawać wtedy, kiedy ceny akcji idą w dół” - powiedział PAP dr Maszczyk.

Michał Masłowski ocenił, że dobrym miejscem „na start” jest np. Szkoła Giełdowa Giełdy Papierów Wartościowych. „Część biur maklerskich ma na swoich stronach solidnie przygotowane materiały szkoleniowe” - zaznaczył wiceprezes SII. „W ostatnich latach popularną formą przekazywania wiedzy są webinary. Problemem już nie jest ich brak, ale nadmiar. Przyda się więc umiejętność odpowiedniej selekcji przyswajanej w ten sposób wiedzy” - zaznaczył. Przypomniał, że również na stronach Stowarzyszenia znajduje się bardzo wiele rzetelnych treści edukacyjnych, które pozwolą, aby pierwsze inwestycje były zdecydowanie bardziej bezpiecznymi, świadomymi i odpowiedzialnymi.

W ocenie dra Maszczyka, przy debiucie inwestorskim, istotna jest długofalowa koncepcja. „Trzeba założyć sobie, że w okresach dobrej koniunktury - kiedy akcje zdrożeją - będę kupował ich mniej, wtedy kiedy akcje tanieją, będę kupował ich więcej. Jest to prosta strategia, która pozwoli nam się zabezpieczyć przed ryzykiem inwestycyjnym” - powiedział dr Maszczyk.

Szef domu maklerskiego PKO BP podkreślił z kolei, że bank pracuje ze wszystkimi grupami inwestorów obecnych na giełdzie. „Od lat budujemy nasze kompetencje wśród inwestorów zagranicznych, mamy też bardzo mocne relacje z polskimi inwestorami instytucjonalnymi, ale też jesteśmy jednym z największych brokerów obsługujących klientów indywidualnych. Wszystkie te trzy grupy zwiększyły swoją aktywność w ubiegłym roku i byliśmy tego beneficjentem, podobnie jak cały rynek” - dodał Paszke, dodając, że DM PKO BP zajął pierwszą pozycję pod względem obrotów na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

embeduj wideo
POBIERZ WIDEO